Grci vole orahe, obožavaju med, a bez pomorandže ne spremaju kolače. Melomakarona je upravo takav kolač, a ukoliko znate da je postan, onda nemate drugi izbor nego da ga spremite za Badnji dan.
Potreban materijal:
Sirup:
- 250ml vode
- 400g šećera
- 75g meda
- 2 štapića cimeta
- 2-3 karanfilića
- 1/2 pomorandže
Testo:
- 200ml soka od pomorandže
- 200ml suncokretovog ulja
- 90ml maslinovog ulja
- 1/4 kašičice karanfilića u prahu
- 25g šećera u prahu
- 2 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- rendana korica narandže
- 500g brašna
- 100g pšeničnog griza
- med i orasi za dekoraciju
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Sve sastojke za sirup (osim meda) staviti u šerpicu, pa na laganoj vatri kuvati dok se šećer ne otopi. Otprilike 5 minuta.
Skloniti sa vatre i umešati odmah med. - Ostaviti da odstoji 3-4 sata minimum, da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Sirup se može praviti i dan ranije.
- Zagrejati rernu na 190C.
- Veliki pleh za pečenje obložiti papirom.
- U posudu za mešanje staviti sok, oba ulja, šećer, začine, sodu i rendanu koru narandže. Promešati sve špatulom.
- Brašno pomešati sa grizom, pa masu dodati u predhodno i sve izmešati i sjediniti špatulom ili varjačom. Ne mešati mikserom!
- Rukama kidati komade testa, otprilike oko 30 grama svaki, pa ih formirati prvo u lopticu, a zatim preko rešetke/cediljke oblikovati na ovalni oblik. Ponoviti postupak dok ima materijala.
- Ređati ih na pleh. Ne mora preterano veliki razmak, jer ne narastu previše.
- Peći u zagrejanoj rerni 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno/braon.
- Odmah po vađenju iz rerne, vruće kolačiće umočiti na desetak sekundi u hladan sirup.
- Vaditi ih na rešetku da se ocede.
- Pre služenja, premazati medom i posuti seckanim orasima.
Foto: Shutterstock
Prethodna vestSledeća vest
Budi deo Stil zajednice.