Posne grčke kokos kocke sa limunom osvojile su i najveće sladokusce, a prave se začas i idealna su poslastica za vrele letnje dane!

Sastojci:

Za koru:

  • 250 g posnog mlevenog keksa
  • 50 g kokosovog brašna
  • 100 ml soka od limuna (sveže ceđenog)
  • 3 kašike agava sirupa ili meda od urmi (ili običan šećer – po izboru)
  • Rendana korica 1 limuna
  • 3–4 kašike vode (po potrebi)
shutterstock-1572705439.jpg
Foto: Shutterstock

Za fil:

  • 400 ml kokosovog mleka (ili posnog biljnog mleka)
  • 2 pudinga od vanile (posna varijanta – proveriti deklaraciju)
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika kokosovog ulja (opciono, za dodatnu kremastost)
  • Sok ½ limuna

Za dekoraciju:

  • Kokosovo brašno
  • Listići limuna ili rendana kora
shutterstock-522340102.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:
Kora: Pomešaj keks, kokos, rendanu limunovu koru i zaslađivač. Dodaj limunov sok i vodu po potrebi dok ne dobiješ čvrstu smesu koju možeš da utisneš u pleh (20x20 cm).

Dobro pritisni i poravnaj. Stavi u frižider da se stegne dok pripremaš fil.

Fil: U malo mleka razmuti puding, ostatak stavi da provri sa šećerom. Kad proključa, umešaj puding i kuvaj dok se ne zgusne. Dodaj sok od limuna i kokosovo ulje (ako koristiš).

Vruć fil odmah nanesi preko kore i poravnaj.

Dekoracija: Pospite kokosom i ukrasite po želji.

Ostavite u frižideru 2–3 sata (idealno preko noći) da se sve lepo stegne.