Posne grčke kokos kocke sa limunom osvojile su i najveće sladokusce, a prave se začas i idealna su poslastica za vrele letnje dane!
Sastojci:
Za koru:
- 250 g posnog mlevenog keksa
- 50 g kokosovog brašna
- 100 ml soka od limuna (sveže ceđenog)
- 3 kašike agava sirupa ili meda od urmi (ili običan šećer – po izboru)
- Rendana korica 1 limuna
- 3–4 kašike vode (po potrebi)
Za fil:
- 400 ml kokosovog mleka (ili posnog biljnog mleka)
- 2 pudinga od vanile (posna varijanta – proveriti deklaraciju)
- 3 kašike šećera
- 1 kašika kokosovog ulja (opciono, za dodatnu kremastost)
- Sok ½ limuna
Za dekoraciju:
- Kokosovo brašno
- Listići limuna ili rendana kora
Priprema:
Kora: Pomešaj keks, kokos, rendanu limunovu koru i zaslađivač. Dodaj limunov sok i vodu po potrebi dok ne dobiješ čvrstu smesu koju možeš da utisneš u pleh (20x20 cm).
Dobro pritisni i poravnaj. Stavi u frižider da se stegne dok pripremaš fil.
Fil: U malo mleka razmuti puding, ostatak stavi da provri sa šećerom. Kad proključa, umešaj puding i kuvaj dok se ne zgusne. Dodaj sok od limuna i kokosovo ulje (ako koristiš).
Vruć fil odmah nanesi preko kore i poravnaj.
Dekoracija: Pospite kokosom i ukrasite po želji.
Ostavite u frižideru 2–3 sata (idealno preko noći) da se sve lepo stegne.