Punjene pečene paprike sa krompirom i crnim lukom je veoma lagan, jeftin, ukusan obrok, te savršeno odgovara letnjim danima. A

Sastojci (za 4 osobe):

  • 6 većih babura paprika (ili somborki)
  • 500 g krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 šargarepe (opciono)
  • So, biber, aleva paprika
  • Sveži peršun
  • Malo ulja
krompir--stockphotorawpotatofoodfreshpotatoesinanoldcookingpotonawhitebackgroundtopview2284478155.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Paprike operi, očisti i pažljivo izvadi seme bez da ih pocepaš.

Krompir oljušti i izrenda grubo. Isto uradi i sa šargarepom (ako koristiš).

Na malo ulja proprži sitno seckani luk da omekša i postane staklast. Dodaj rendani krompir i šargarepu, pa sve dinstaj zajedno 5–6 minuta. Začini solju, biberom, alevom paprikom i svežim peršunom.

shutterstock-490648654.jpg
Foto: Shutterstock

Skloni s vatre i ostavi da se malo prohladi.

Napuni paprike pripremljenim nadevom, poredaj ih u pleh ili vatrostalnu posudu, prelij ih s malo ulja i vode.

Peci u rerni oko 40 minuta na 200°C – dok paprike lepo ne porumene i omekšaju.

Posluživanje:
Služi ih uz osvežavajuću salatu od paradjza i krastavaca ili  jogurt (ako nije posni ručak).

Mogu se jesti i hladne – još su ukusnije kada odstoje.

Bonus savet: Umesto krompira možeš staviti pirinač ili proso.