Sastojci:

Za koru (opciono):

  • 200 g mlevenog keksa (plazma, petit beure ili sličan)
  • 100 g otopljenog putera
  • 1 kašika mleka

Za sladoled fil:

  • 400 ml slatke pavlake (za šlag)
  • 1 konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka (oko 400 g)
  • 200–250 g malina (sveže ili zamrznute, prethodno odmrznute)
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • Prstohvat soli

Po želji: 1 kašika limunovog soka

Za dekoraciju (po izboru):

Sveže maline

  • Rendana bela čokolada ili listići badema
  • Listići nane
shutterstock_2017789316.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:
Kora (opciono):

Pomešajte mleveni keks s otopljenim puterom i mlekom dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Utisnite smesu u dno kalupa (prečnika 20–22 cm) obloženog papirom za pečenje.

Ostavite u frižideru dok pripremate fil.

Sladoled fil:

Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.

U drugoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, vanilu, so i limunov sok (ako koristite).

Lagano sjedinite šlag s ovom smesom.

Umutite i maline: možete ih ostaviti u komadima, viljuškom ih blago izgnječiti ili ih umešati kao pire – kako više volite.

Sve nežno promešajte da se maline ravnomerno rasporede (možete napraviti i efekat „mramora“ bez potpunog mešanja).

shutterstock_481972855.jpg
Foto: Shutterstock

Slaganje:

Sipajte smesu preko kore.

Poravnajte i stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati, idealno preko noći.

Dekoracija:

Pre služenja izvadite tortu 10 minuta ranije da se lakše seče.

Ukrasite je malinama, belom čokoladom i nanom za dodatni vizuelni i ukusni efekat.

Ako ne pravite koru, možete je sipati direktno u kalup obložen folijom ili papirom i služiti kao „parfe tortu“.