Leto je pravo vreme da se zasladite nečim osvežavajućim, a šta može biti bolje od domaćeg sladoleda? Bez veštačkih boja, bez konzervanasa – samo čisto voće, prirodna slatkoća i puno kreme! Bilo da volite egzotične ukuse ili ste verni klasicima, ovih šest recepata će vas naterati da zaboravite na kupovne sladolede.

 1. Sladoled od jagoda i pavlake (bez aparata)

Sastojci:

  • 300 g svežih jagoda
  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 ml kondenzovanog mleka ili zaslađenog mleka
  • Kašičica vanile
stockphotorefreshingstrawberryicecreamselectivefocuspinkbakground2336701421.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Izblendajte jagode sa vanilom, dodajte pavlaku i mleko. Mutite dok smesa ne postane kremasta. Sipajte u posudu i zamrznite 4-6 sati, povremeno promešajte viljuškom.

2. Mango sladoled (veganski)

Sastojci:

  • 2 velika manga
  • 1 banana
  • 100 ml kokosovog mleka
  • Sok od pola limete

Priprema:
Sve sastojke ubacite u blender, izlijte u kalupe ili posudu i zamrznite. Ovaj osvežavajući sladoled bez mleka i šećera obožava i deca.

shutterstock-1601501188.jpg
Foto: Shutterstock

3. Banana i kikiriki puter sladoled

Sastojci:

  • 3 zamrznute banane
  • 2 kašike kikiriki putera
  • Prstohvat soli
domaci-sladoled.jpg
Foto: Printscreen

 Priprema:

U blenderu sjedinite sve sastojke dok ne dobijete glatku, gustu teksturu. Po želji dodajte komadiće čokolade ili granolu.

4. Sladoled od višanja i jogurta

Sastojci:

  • 300 g očišćenih višanja
  • 200 ml grčkog jogurta
  • 2 kašike meda
  • Kašičica limunovog soka
sladoled-od-visnje.jpg
Foto: Printscreem/youtube

 Priprema:

Višnje kratko prokuvajte s malo vode i medom. Ohladite, sjedinite sa jogurtom i limunom, zamrznite. Lagano i kiselkasto osveženje!

5. Egzotični sladoled egipatskog poslastičara: Kremasti kokos sa hurmama i bademom

Sastojci:

  • 400 ml kokosovog mleka
  • 100 ml kondenzovanog mleka
  • 4 urme (bez koštica)
  • 2 kašike mlevenih badema
  • Prstohvat kardamoma (opciono)

Priprema:
U blenderu sjedinite kokosovo mleko, kondenzovano mleko, urme, bademe i začine. Dobijenu smesu sipajte u kalupe ili činiju. Ostavite da se stegne 6 sati. Ovaj kremasti sladoled je tradicionalni desert u mnogim egipatskim domovima tokom toplih večeri.

profimedia0377710292.jpg
Foto: Profimedia

  6. Čokoladno-voćni miks sa malinama

Sastojci:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 100 g crne čokolade
  • 150 g malina
  • 1 kašika meda

Priprema:
Otopite čokoladu u pavlaci, pa dodajte med. Kada se ohladi, dodajte izgnječene maline. Sve zamrznite, a po želji dodajte cele bobice unutra za hrskavi efekat.

sladoled-od-cokolade.jpg
Foto: Shutterstock

Saveti za savršen domaći sladoled:

Uvek koristite zrelo voće – daje najviše ukusa i prirodne slatkoće. Za još kremastiju teksturu, dodajte malo alkoholnog pića (npr. likera) – usporava kristalizaciju. Povremeno promešajte sladoled dok se hladi kako biste izbegli kristaliće leda.