Ponedeljak - Pileći file u sosu od pečuraka i pavlake
Sastojci:
- 200 g pilećeg belog mesa
- 100 g šampinjona
- 1 čen belog luka
- 100 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika maslaca
- So, biber, peršun po ukusu
Priprema:
Piletinu posoli, pobiberi i proprži na maslacu sa obe strane dok ne porumeni. Izvadi i ostavi sa strane.
Na istom maslacu proprži seckani beli luk, dodaj šampinjone isečene na listiće.
Kada gljive omekšaju, dodaj pavlaku za kuvanje i kuvaj još 3–4 minuta.
Vrati piletinu u tiganj, poklopi i kuvaj još 5 minuta da se ukusi spoje.
Na kraju dodaj svež peršun.
Utorak - Losos pečen u rerni
Sastojci:
- 200 g fileta lososa
- Maslinovo ulje
- Limun
- So, biber, sušeni origano ili timijan
Priprema:
Rernu zagrej na 200°C.
File lososa posoli, pobiberi, pospi limunovim sokom i začinima.
Stavi u pleh obložen papirom za pečenje, prelij sa malo maslinovog ulja.
Peci oko 15 minuta, zavisi od debljine fileta.
Sreda - Ćufte u paradajz sosu (bez hleba)
Sastojci:
- 200 g mlevene junetine
- 1 jaje
- So, biber, beli luk u prahu
- 150 ml pasiranog paradajza (ili domaćeg sosa)
- 1 kašika maslinovog ulja
- Prstohvat origana
Priprema:
Umuti meso, jaje, so i začine. Oblikuj male ćufte.
Prži ih u tiganju na malo maslinovog ulja dok ne porumene sa svih strana.
U drugom tiganju zagrej paradajz sos, dodaj origano i ubaci ćufte.
Kuvaj poklopljeno još 10 minuta da se sve sjedini.
Četvrtak - Musaka od karfiola i mlevenog mesa
Sastojci:
- 200 g karfiola
- 150 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 2 kašike pavlake
- 30 g sira (gauda ili kačkavalj)
- So, biber, beli luk u prahu
Priprema:
Karfiol podeli na cvetove i blanširaj 5 minuta u slanoj vodi.
Meso proprži sa začinima.
U maloj vatrostalnoj posudi poređaj sloj karfiola, preko meso, pa opet karfiol.
Umuti jaje i pavlaku, prelij preko musake.
Pospite rendanim sirom.
Peci na 200°C oko 25 minuta, dok ne porumeni.
5. Pohovane tikvice i piletina sa roštilja
Sastojci za tikvice:
- 1 manja tikvica
- 1 jaje
- 2 kašike rendanog parmezana
- So, biber
Sastojci za piletinu:
- 200 g pilećih bataka ili belog mesa
- Začini po izboru: dimljena paprika, biber, beli luk u prahu, maslinovo ulje
Priprema:
Tikvice iseci na kolutove, posoli i ostavi 10 min da puste vodu. Obriši ubrusom.
Umuti jaje u jednoj činiji, parmezan u drugoj.
Umoči tikvicu u jaje pa u parmezan. Peci na tiganju s malo ulja dok ne porumeni.
Piletinu začini i ispeci na gril tiganju ili u rerni.
Subota - Punjene paprike sa sirom i slaninom
Sastojci:
- 2 babure (ili veće čeri paprike)
- 100 g krem sira
- 50 g rendanog kačkavalja
- 4 tanke kriške slanine
Priprema:
Paprike operi, prepolovi i očisti semenke.
Napuni ih mešavinom krem sira i rendanog sira.
Umotaj svaku polovinu u krišku slanine.
Stavi na pleh i peci na 200°C oko 20 minuta, dok slanina ne bude hrskava.
Nedelja - Rolat od jaja sa šunkom i sirom
Sastojci:
- 3 jaja
- 50 g rendanog sira (gauda, trapist)
- 50 g šunke
- So, biber
Priprema:
Umuti jaja sa malo soli i bibera.
U pleh obložen papirom za pečenje izlij umućena jaja (kao za palačinku), pospi sirom.
Peci 10 minuta na 180°C dok se stisne.
Izvadi, preko jaja stavi šunku i pažljivo urolaj dok je još toplo.
Možeš vratiti u rernu još 5 minuta da se sve poveže.