U bivšoj Jugoslaviji, domaćice su često pripremale poslastice koje su bile jednostavne, ukusne i brze za pravljenje — savršene za iznenadne goste, dečije rođendane ili obične nedeljne ručkove. Danas, ove poslastice ne nose samo ukus, već i miris detinjstva i toplinu zajedničkih trenutaka. Evo šest brzih, kultnih recepata koji su obeležili jedno vreme:

1. Čupavci

shutterstock-372789829.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 ml mleka
  • 200 ml ulja
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za preliv:

  • 100 g margarina
  • 100 g čokolade
  • 150 ml mleka

Još:

  • Kokos za uvaljati

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Peći u plehu i kad se ohladi, iseći na kocke. Svaku kocku umakati u topli čokoladni preliv, pa u kokos.

2. Griz kocke sa džemom

kremaste-kocke.jpg
Foto: Printscreen Youtube/ Pun kufer recepti

Sastojci:

  • 500 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika griza
  • 1 vanilin šećer
  • Džem po izboru (šljiva ili kajsija)

Priprema:

Skuvati griz u mleku sa šećerom i vanilom, pa sipati u plitku tepsiju. Kad se stegne, premazati džemom i seći na kocke.

3. Lenja pita sa jabukama

shutterstock-105032168.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 150 g margarina
  • 1 jaje
  • 100 g šećera
  • ½ praška za pecivo
  • 3 jabuke (izrendane)
  • Cimet i šećer po ukusu

Priprema:

Zamesiti testo i podeliti na dva dela. Jedan deo staviti u pleh, preko rasporediti jabuke sa šećerom i cimetom, pa prekriti drugim delom testa. Peći 30–40 minuta. Po želji posuti šećerom u prahu.

4. Čokoladni kolač sa jogurtom

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša šećera
  • ½ čaše ulja
  • 2 čaše brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Sastojke pomešati, sipati u pleh i peći 25 minuta. Po želji preliti glazurom od čokolade ili posuti šećerom u prahu.

5. Keks torta sa pudingom

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 2 pudinga od vanile
  • 6 kašika šećera
  • Petit keks (ili domaći Plazma)
  • Malo mleka za umakanje

Priprema:

Skuvati puding, redati keks umočen u mleko, pa red pudinga, i tako naizmenično. Ohladiti, po želji posuti rendanom čokoladom.

6. Oblande sa karamel filom

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 300 g šećera
  • 250 g margarina
  • 100 ml mleka
  • 200 g mlevenih oraha

Priprema:

Šećer otopiti na tihoj vatri dok ne karamelizuje, dodati mleko, pa margarin i mešati dok se ne otopi. Umešati orahe. Filovati oblande i staviti pod teret da se stegnu.

Ove poslastice su jednostavne, ne traže mnogo vremena ni sastojaka, a savršeno vraćaju duh prošlih vremena. Savet: najbolje se dele uz kafu i nostalgične priče.

00:26
Brzi čokoladni kolač Izvor: instagram/fitwafflekitchen