U bivšoj Jugoslaviji, domaćice su često pripremale poslastice koje su bile jednostavne, ukusne i brze za pravljenje — savršene za iznenadne goste, dečije rođendane ili obične nedeljne ručkove. Danas, ove poslastice ne nose samo ukus, već i miris detinjstva i toplinu zajedničkih trenutaka. Evo šest brzih, kultnih recepata koji su obeležili jedno vreme:
1. Čupavci
Sastojci:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
Za preliv:
- 100 g margarina
- 100 g čokolade
- 150 ml mleka
Još:
- Kokos za uvaljati
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko, ulje, brašno i prašak za pecivo. Peći u plehu i kad se ohladi, iseći na kocke. Svaku kocku umakati u topli čokoladni preliv, pa u kokos.
2. Griz kocke sa džemom
Sastojci:
- 500 ml mleka
- 6 kašika šećera
- 6 kašika griza
- 1 vanilin šećer
- Džem po izboru (šljiva ili kajsija)
Priprema:
Skuvati griz u mleku sa šećerom i vanilom, pa sipati u plitku tepsiju. Kad se stegne, premazati džemom i seći na kocke.
3. Lenja pita sa jabukama
Sastojci:
- 300 g brašna
- 150 g margarina
- 1 jaje
- 100 g šećera
- ½ praška za pecivo
- 3 jabuke (izrendane)
- Cimet i šećer po ukusu
Priprema:
Zamesiti testo i podeliti na dva dela. Jedan deo staviti u pleh, preko rasporediti jabuke sa šećerom i cimetom, pa prekriti drugim delom testa. Peći 30–40 minuta. Po želji posuti šećerom u prahu.
4. Čokoladni kolač sa jogurtom
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša šećera
- ½ čaše ulja
- 2 čaše brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Sastojke pomešati, sipati u pleh i peći 25 minuta. Po želji preliti glazurom od čokolade ili posuti šećerom u prahu.
5. Keks torta sa pudingom
Sastojci:
- 1 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 6 kašika šećera
- Petit keks (ili domaći Plazma)
- Malo mleka za umakanje
Priprema:
Skuvati puding, redati keks umočen u mleko, pa red pudinga, i tako naizmenično. Ohladiti, po želji posuti rendanom čokoladom.
6. Oblande sa karamel filom
Sastojci:
- 1 pakovanje oblandi
- 300 g šećera
- 250 g margarina
- 100 ml mleka
- 200 g mlevenih oraha
Priprema:
Šećer otopiti na tihoj vatri dok ne karamelizuje, dodati mleko, pa margarin i mešati dok se ne otopi. Umešati orahe. Filovati oblande i staviti pod teret da se stegnu.
Ove poslastice su jednostavne, ne traže mnogo vremena ni sastojaka, a savršeno vraćaju duh prošlih vremena. Savet: najbolje se dele uz kafu i nostalgične priče.