Vreme koje porodica provede za stolom tokom zajedničkog obroka je neprocenjivo, a to su odlično znale naše bake i mame, te su se uvek trudile na naprave najukusnije moguće jelo od namirnica koje su imale.
- Čorba od Koprive
Sastojci:
- 300 g sveže koprive (mladi listovi)
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika brašna
- 1 kašika masti ili ulja
- So, biber
- Pavlaka za posluženje
![Čorba od kopriva](/data/images/2024/03/17/22/352602_stockphotosoupofyoungnettlehealthyfood2004831647_ff.jpg?ver=1739091175)
Priprema:
Operi koprivu i kratko je blanširaj u kipućoj vodi, pa je procedi i sitno iseckaj.
Na masti proprži seckani crni i beli luk, dodaj rendanu šargarepu.
Dodaj brašno i napravi zapršku, zatim dodaj koprivu i nalij vodom.
Kuvaj 20-ak minuta, začini po ukusu.
Serviranje:
Služi se topla uz kašiku pavlake ili kisele pavlake.
- Prženice (pohovani hleb)
Prženice su bile omiljeni doručak ili brzi ručak.
Sastojci:
- 4-5 kriški starog hleba
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- So po ukusu
- Ulje za prženje
![Prženice](/data/images/2023/09/30/11/340299_shutterstock-1773992480_ff.jpg?ver=1739091264)
Priprema:
Umutiti jaja sa mlekom i dodati malo soli.
Svaku krišku hleba umočiti u smesu s obe strane.
Pržiti na zagrejanom ulju dok prženice ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Serviranje:
Služe se tople, uz sir, pavlaku ili džem. U nekim krajevima se posipaju šećerom za slatku varijantu.
- Podvarak (kiseli kupus sa mesom iz rerne)
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa (ili 1 kg ribanog kiselog kupusa)
- 500 g svinjskog mesa (rebarca, vratina ili suvo meso)
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašika aleve paprike
- So, biber, lovorov list
- Mast ili ulje
![Podvarak](/data/images/2022/12/26/15/308449_podvarak_ff.jpg?ver=1739091345)
Priprema:
Ako koristiš glavicu kupusa, iseckaj je na tanke trakice. Ako koristiš već ribani kupus, samo ga iscedi od viška tečnosti.
Na masti proprži seckani crni i beli luk dok ne omekša. Dodaj alevu papriku, promešaj i skini sa vatre.
U veliki pleh ili vatrostalnu posudu poređaj sloj kupusa, zatim komade mesa, pa opet sloj kupusa. Dodaj lovorov list i po potrebi dosoli.
Prelij sa malo vode ili tečnosti iz kupusa da ne bude suvo.
Peci u rerni na 180°C oko 1.5 do 2 sata, povremeno promešaj. Na kraju pečenja pojačaj temperaturu da podvarak lepo porumeni.
Serviranje:
Najbolji je uz domaći hleb i eventualno malo svežeg luka ili turšije.
- Gibanica
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g sitnog sira (feta ili kravlji)
- 4 jaja
- 200 ml kisele pavlake
- 100 ml jogurta
- 100 ml ulja
- So po ukusu
- Mineralna voda (za sočnost)
![Gibanica](/data/images/2024/11/01/11/367070_shutterstock-2441865953_ff.jpg?ver=1739091410)
Priprema:
U velikoj činiji pomešaj sitan sir, jaja, pavlaku, jogurt i malo soli. Dobro izmešaj da dobiješ ujednačenu smesu.
Podesi rernu na 200°C da se zagreje.
Naulji tepsiju i počni sa ređanjem kora: svaku koru malo zgužvaj, pa je umoči u sirnu smesu ili je premaži.
Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve kore i fil. Završnu koru premaži uljem.
Po želji, pre pečenja prelij gibanicu sa malo mineralne vode da bude mekša i vazdušasta.
Peci oko 30-40 minuta dok ne porumeni.
Serviranje:
Gibanicu možeš jesti toplu ili hladnu, uz jogurt ili kiselo mleko.
- Prebranac
Sastojci:
- 500 g belog pasulja
- 2 glavice crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- 1-2 lista lovora
- Suvo meso, kobasica ili slanina (po želji)
- So, biber, suvi začin, aleva paprika
- Ulje
![Prebranac](/data/images/2025/01/06/10/371874_naslovgf800x440_ff.jpg?ver=1739091499)
Priprema:
Pasulj potopi u vodu preko noći. Sutradan, procedi, nalij novu vodu i kuvaj do pola (20-30 minuta).
Na ulju proprži sitno seckani crni luk i beli luk, dodaj aleve paprike i lovorov list.
U vatrostalnu posudu ili tepsiju ređaj sloj pasulja, zatim sloj proprženog luka, pa opet pasulj. Ako koristiš suvo meso, ređaj između slojeva.
Nalij vodom da prekrije sastojke i peci u rerni na 200°C oko 1-1.5 sat dok pasulj lepo ne porumeni.
Serviranje:
Uz svež hleb i crni luk sa strane.
- Punjene paprike
Sastojci:
- 10 babura paprika
- 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
- 100 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- So, biber, suvi začin
- Peršun (po želji)
- 1 kašika brašna
- 2 kašike paradajz pirea
- Ulje
![Punjene Paprike, punjene paprike](/data/images/2024/05/16/09/355736_punjene-paprike_ff.jpg?ver=1739091587)
Priprema:
Operi paprike, odseci vrhove i očisti semenke.
Na malo ulja proprži sitno seckani crni i beli luk. Dodaj opran pirinač i kratko proprži.
U velikoj posudi pomešaj mleveno meso, proprženi luk i pirinač, jaje, so, biber i peršun.
Napuni paprike pripremljenom smesom i poređaj ih u šerpu.
Napraviti zapršku: na malo ulja proprži brašno, dodaj paradajz pire i nalij vodom da dobiješ sos. Prelij preko paprika.
Kuvaj na laganoj vatri oko 1-1.5 sat, dok paprike ne omekšaju.
Serviranje:
Uz pire krompir ili sveži hleb.
- Đuveč
Sastojci:
- 300 g pirinča
- 500 g mešanog povrća (paprika, paradajz, šargarepa, tikvice, grašak)
- 300 g mesa (piletina, teletina ili svinjetina) – opciono
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike ulja ili masti
- 1 kašika aleve paprike
- So, biber, lovorov list
- Svež peršun (za dekoraciju)
![Đuveč](/data/images/2024/06/18/14/357907_djuvec_ff.jpg?ver=1739091980)
Priprema:
Ako koristiš meso, iseci ga na kockice i proprži na ulju/masti dok ne porumeni. Izvadi meso sa strane.
Na istoj masnoći proprži sitno seckan crni i beli luk dok ne omekša. Dodaj seckano povrće (papriku, šargarepu, tikvice, paradajz) i kratko dinstaj.
Dodaj opran pirinač i sve zajedno proprži par minuta, da pirinač upije sokove.
Vratiti meso u šerpu, posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku i lovorov list.
Nalij vodom ili supom (da pokrije sastojke), poklopi i kuvaj na laganoj vatri dok pirinač ne omekša i tečnost se upije (oko 20-30 minuta). Povremeno promešaj da se ne zalepi.
Po želji, đuveč možeš prebaciti u rernu da se zapeče 10-ak minuta na 200°C.
Serviranje:
Đuveč se posipa svežim peršunom i servira topao. Odlično ide uz kiselo mleko ili salatu od svežeg paradajza i krastavaca.
Bonus video: Mile Kitic peva na Karibima