Recepti za 7 jela koje su mame i bake stalno pravile u Jugoslaviji: Mirišu na dom i detinjstvo, a i danas su omiljena

Da li se i vaše omiljeno jelo iz Jugoslavije nalazi među njima?

Recepti
10:09h
Recepti za 7 jela koje su mame i bake stalno pravile u Jugoslaviji: Mirišu na dom i detinjstvo, a i danas su omiljena
Foto: Shutterstock

Vreme koje porodica provede za stolom tokom zajedničkog obroka je neprocenjivo, a to su odlično znale naše bake i mame, te su se uvek trudile na naprave najukusnije moguće jelo od namirnica koje su imale.

  • Čorba od Koprive

Sastojci:

  • 300 g sveže koprive (mladi listovi)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika masti ili ulja
  • So, biber
  • Pavlaka za posluženje
Čorba od kopriva
foto: Shutterstock

Priprema:

Operi koprivu i kratko je blanširaj u kipućoj vodi, pa je procedi i sitno iseckaj.

Na masti proprži seckani crni i beli luk, dodaj rendanu šargarepu.

Dodaj brašno i napravi zapršku, zatim dodaj koprivu i nalij vodom.

Kuvaj 20-ak minuta, začini po ukusu.

Serviranje:

Služi se topla uz kašiku pavlake ili kisele pavlake.

  • Prženice (pohovani hleb)

Prženice su bile omiljeni doručak ili brzi ručak.

Sastojci:

  • 4-5 kriški starog hleba
  • 2 jaja
  • 100 ml mleka
  • So po ukusu
  • Ulje za prženje
Prženice
foto: Shutterstock

Priprema:

Umutiti jaja sa mlekom i dodati malo soli.

Svaku krišku hleba umočiti u smesu s obe strane.

Pržiti na zagrejanom ulju dok prženice ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Serviranje:

Služe se tople, uz sir, pavlaku ili džem. U nekim krajevima se posipaju šećerom za slatku varijantu.

  • Podvarak (kiseli kupus sa mesom iz rerne)

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa (ili 1 kg ribanog kiselog kupusa)
  • 500 g svinjskog mesa (rebarca, vratina ili suvo meso)
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika aleve paprike
  • So, biber, lovorov list
  • Mast ili ulje
Podvarak
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Ako koristiš glavicu kupusa, iseckaj je na tanke trakice. Ako koristiš već ribani kupus, samo ga iscedi od viška tečnosti.

Na masti proprži seckani crni i beli luk dok ne omekša. Dodaj alevu papriku, promešaj i skini sa vatre.

U veliki pleh ili vatrostalnu posudu poređaj sloj kupusa, zatim komade mesa, pa opet sloj kupusa. Dodaj lovorov list i po potrebi dosoli.

Prelij sa malo vode ili tečnosti iz kupusa da ne bude suvo.

Peci u rerni na 180°C oko 1.5 do 2 sata, povremeno promešaj. Na kraju pečenja pojačaj temperaturu da podvarak lepo porumeni.

Serviranje:

Najbolji je uz domaći hleb i eventualno malo svežeg luka ili turšije.

  • Gibanica

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 400 g sitnog sira (feta ili kravlji)
  • 4 jaja
  • 200 ml kisele pavlake
  • 100 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • So po ukusu
  • Mineralna voda (za sočnost)
Gibanica
foto: Shutterstock

Priprema:

U velikoj činiji pomešaj sitan sir, jaja, pavlaku, jogurt i malo soli. Dobro izmešaj da dobiješ ujednačenu smesu.

Podesi rernu na 200°C da se zagreje.

Naulji tepsiju i počni sa ređanjem kora: svaku koru malo zgužvaj, pa je umoči u sirnu smesu ili je premaži.

Ponavljaj postupak dok ne potrošiš sve kore i fil. Završnu koru premaži uljem.

Po želji, pre pečenja prelij gibanicu sa malo mineralne vode da bude mekša i vazdušasta.

Peci oko 30-40 minuta dok ne porumeni.

Serviranje:

Gibanicu možeš jesti toplu ili hladnu, uz jogurt ili kiselo mleko.

  • Prebranac

Sastojci:

  • 500 g belog pasulja
  • 2 glavice crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 1-2 lista lovora
  • Suvo meso, kobasica ili slanina (po želji)
  • So, biber, suvi začin, aleva paprika
  • Ulje
Prebranac
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Pasulj potopi u vodu preko noći. Sutradan, procedi, nalij novu vodu i kuvaj do pola (20-30 minuta).

Na ulju proprži sitno seckani crni luk i beli luk, dodaj aleve paprike i lovorov list.

U vatrostalnu posudu ili tepsiju ređaj sloj pasulja, zatim sloj proprženog luka, pa opet pasulj. Ako koristiš suvo meso, ređaj između slojeva.

Nalij vodom da prekrije sastojke i peci u rerni na 200°C oko 1-1.5 sat dok pasulj lepo ne porumeni.

Serviranje:

Uz svež hleb i crni luk sa strane.

  • Punjene paprike

Sastojci:

  • 10 babura paprika
  • 500 g mešanog mlevenog mesa (junetina i svinjetina)
  • 100 g pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • So, biber, suvi začin
  • Peršun (po želji)
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike paradajz pirea
  • Ulje
Punjene Paprike, punjene paprike
foto: Printscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Priprema:

Operi paprike, odseci vrhove i očisti semenke.

Na malo ulja proprži sitno seckani crni i beli luk. Dodaj opran pirinač i kratko proprži.

U velikoj posudi pomešaj mleveno meso, proprženi luk i pirinač, jaje, so, biber i peršun.

Napuni paprike pripremljenom smesom i poređaj ih u šerpu.

Napraviti zapršku: na malo ulja proprži brašno, dodaj paradajz pire i nalij vodom da dobiješ sos. Prelij preko paprika.

Kuvaj na laganoj vatri oko 1-1.5 sat, dok paprike ne omekšaju.

Serviranje:

Uz pire krompir ili sveži hleb.

  • Đuveč

Sastojci:

  • 300 g pirinča
  • 500 g mešanog povrća (paprika, paradajz, šargarepa, tikvice, grašak)
  • 300 g mesa (piletina, teletina ili svinjetina) – opciono
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja ili masti
  • 1 kašika aleve paprike
  • So, biber, lovorov list
  • Svež peršun (za dekoraciju)
Đuveč
foto: Printscreen youtube / Deda Miletova Kuhinja

Priprema:

Ako koristiš meso, iseci ga na kockice i proprži na ulju/masti dok ne porumeni. Izvadi meso sa strane.

Na istoj masnoći proprži sitno seckan crni i beli luk dok ne omekša. Dodaj seckano povrće (papriku, šargarepu, tikvice, paradajz) i kratko dinstaj.

Dodaj opran pirinač i sve zajedno proprži par minuta, da pirinač upije sokove.

Vratiti meso u šerpu, posoliti, pobiberiti i dodati alevu papriku i lovorov list.

Nalij vodom ili supom (da pokrije sastojke), poklopi i kuvaj na laganoj vatri dok pirinač ne omekša i tečnost se upije (oko 20-30 minuta). Povremeno promešaj da se ne zalepi.

Po želji, đuveč možeš prebaciti u rernu da se zapeče 10-ak minuta na 200°C.

Serviranje:

Đuveč se posipa svežim peršunom i servira topao. Odlično ide uz kiselo mleko ili salatu od svežeg paradajza i krastavaca.

Bonus video: Mile Kitic peva na Karibima

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs