Palenta na ovaj način u svetskim restoranima košta papreno, dok je kod kuće možete pripremiti po pristupačnoj ceni i duplo ukusnije. Sve što vam je potrebno, je pravi recept. 

Sastojci:

  • 200 g palente
  • 800 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 20 g maslaca
  • prstohvat muskatnog orašćića
  • 200-250 g paradajz sosa
  • 40-50 g parmezana
  • 125 g mocarele
  • pečenice po želji

Priprema:

U odgovarajuću posudu sipajte vodu, dodajte so, maslac i prstohvat muskatnog oraščića. Zagrevajte do ključanja. Polako sipajte palentu i kuvajte na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje oko 2 minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite smesu desetak minuta da se prohladi, povremeno mešajući.

Na papir za pečenje stavite polovinu smese i urolajte u rolat uz pomoć papira. Prebacite u frižider na najmanje sat vremena (poželjno i duže). Na isti način napravite još jedan rolat.

Kada su se rolati ohladili i stegli, isecite ih na diskove debljine oko 2 cm. Slažite ih u puterom podmazan pekač, kao što je prikazano u videu.


Preko poređanih diskova rasporedite paradajz sos i pospite rendanim parmezanom. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 15 minuta. Nakon toga izvadite pekač, dodajte mocarelu i malo pečenice po želji, pa vratite u rernu još 5 minuta – dok se sir lepo ne otopi.

Saveti

  • Ako želite bogatiji ukus, u paradajz sos dodajte malo belog luka i origana.
  • Umesto pečenice, možete koristiti pršutu ili povrće (tikvicu, papriku) za laganiju varijantu.
  • Jelo je najlepše dok je toplo i sir se još razvlači.