Mediteranska ishrana se smatra jednom od najzdravijih proteklih 8 godina. Ukoliko odete kod doktora, skoro svaki će vam reći da se hranite po principima ove dijete. Stoga smo odlučili da vam predložimo 7 glavnih obroka za 7 dana u nedelji, kako biste znali šta je najadekvatnije da jedete.

PONEDELJAK – Pečena orada sa povrćem i maslinovim uljem

Osnovne informacije: 

  • Vrsta jela: Glavno jelo
  • Kuhinja: Mediteranska
  • Težina pripreme: Lako
  • Vreme pripreme: 40 minuta
  • Broj porcija: 2
  • Nutritivne vrednosti (po porciji): 480 kcal | Proteini 38 g | Uglj. hidrati 18 g | Masti 28 g

Sastojci:

  • 2 orade
  • 1 limun
  • Maslinovo ulje
  • 1 crvena paprika, 1 tikvica, 1 crni luk
  • So, biber, ruzmarin

Priprema:

  1. Oradu očistiti, spolja i iznutra premazati maslinovim uljem, solju i biberom.
  2. Napuniti kolutovima limuna i ruzmarinom.
  3. Povrće iseći na krupno, začiniti, pa sve staviti u tepsiju.
  4. Peći 25–30 min na 200°C.
  5. Poslužiti uz krišku integralnog hleba i zelenu salatu.
Orada sa povrćem
Orada sa povrćem iz rerne Foto: Shutterstock

UTORAK – Integralna pasta s paradajzom, maslinama i mocarelom

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: Glavno jelo
  • Kuhinja: Italijanska / Mediteranska
  • Težina pripreme: Lako
  • Vreme pripreme: 25 minuta
  • Broj porcija: 2
  • Nutritivne vrednosti (po porciji): 510 kcal | Proteini 22 g | Uglj. hidrati 58 g | Masti 20 g

Sastojci:

  • 150 g integralne testenine
  • 2 čena belog luka
  • 3 paradajza (ili pelat)
  • Masline, bosiljak, 1 kugla mocarele
  • Maslinovo ulje, so

Priprema:

  1. Testeninu skuvati.
  2. Na maslinovom ulju propržiti beli luk, dodati paradajz i kuvati 10 min.
  3. Dodati masline i iseckan bosiljak.
  4. Pomešati s testeninom, servirati s mocarelom.
spagete.jpg
Špagete sa mocarelom Foto: Shutterstock

SREDA – Salata od tunjevine, pasulja i povrća

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: Glavno jelo (hladna salata)
  • Kuhinja: Mediteranska
  • Težina pripreme: Veoma lako
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Broj porcija: 2
  • Nutritivne vrednosti (po porciji): 460 kcal | Proteini 36 g | Uglj. hidrati 25 g | Masti 22 g

Sastojci:

  • 1 konzerva tune u maslinovom ulju
  • 1 šolja kuvanog belog pasulja
  • 1 krastavac, 1 paradajz, crveni luk
  • Maslinovo ulje, limunov sok, peršun

Priprema:

  1. Sve sastojke iseći i pomešati u činiji.
  2. Začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem i peršunom.
  3. Hladna salata bogata proteinima i vlaknima.
shutterstock-176081642.jpg
Salata sa tunjevinom Foto: Shutterstock

ČETVRTAK – Musaka od tikvica i maslinovog ulja

Osnovni sastojci:

  • Vrsta jela: Glavno jelo
  • Kuhinja: Mediteranska / domaća
  • Težina pripreme: Srednje lako
  • Vreme pripreme: 45 minuta
  • Broj porcija: 2
  • Nutritivne vrednosti (po porciji): 490 kcal | Proteini 38 g | Uglj. hidrati 15 g | Masti 30 g

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 150 g mlevenog pilećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 jaje, 100 ml jogurta
  • Maslinovo ulje, so, biber

Priprema:

  1. Tikvice iseći na kolutove i kratko propržiti.
  2. Na malo ulja izdinstati luk i meso.
  3. Ređati slojeve tikvica i mesa, preliti smesom jajeta i jogurta.
  4. Peći 30 min na 180°C.
shutterstock-437513749.jpg
Musaka od tikvica Foto: Shutterstock

PETAK – Losos sa limunom i kuvanim povrćem

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: Glavno jelo
  • Kuhinja: Mediteranska
  • Težina pripreme: Lako
  • Vreme pripreme: 25 minuta
  • Broj porcija: 2
  • Nutritivne vrednosti (po porciji): 530 kcal | Proteini 35 g | Uglj. hidrati 20 g | Masti 32 g

Sastojci:

  • 2 fileta lososa
  • 1 limun
  • Brokoli, šargarepa, boranija
  • Maslinovo ulje, biber

Priprema:

  1. Losos posoliti i preliti limunom i uljem.
  2. Peći u rerni 20 minuta.
  3. Povrće obariti na pari i začiniti maslinovim uljem.
Spremljen losos
Losos sa povrćem Foto: Shutterstock

SUBOTA – Ratatuj (francuski povrtni gulaš)

Osnovne informacije:

  • Vrsta jela: Glavno jelo (posno)
  • Kuhinja: Francuska / Mediteranska
  • Težina pripreme: Srednje lako
  • Vreme pripreme: 40 minuta
  • Broj porcija: 2
  • Nutritivne vrednosti (po porciji): 480 kcal | Proteini 12 g | Uglj. hidrati 60 g | Masti 20 g

Sastojci:

  • 1 patlidžan, 1 tikvica, 1 paprika, 2 paradajza
  • 1 crni luk, beli luk, maslinovo ulje, začini (origano, bosiljak)

Priprema:

  1. Povrće iseći i propržiti na ulju.
  2. Dodati paradajz i začine, dinstati 20 minuta na tihoj vatri.
  3. Poslužiti uz integralni pirinač ili parče hleba.
ratatuj2.jpg
Ratatuj je predivno zapečeno povrće iz rerne Foto: Printscreen Instagram - onufritis

NEDELJA – Piletina u mediteranskom sosu od maslina i limuna

Osnovni sastojci:

  • Vrsta jela: Glavno jelo
  • Kuhinja: Mediteranska
  • Težina pripreme: Lako
  • Vreme pripreme: 30 minuta
  • Broj porcija: 2
  • Nutritivne vrednosti (po porciji): 500 kcal | Proteini 42 g | Uglj. hidrati 25 g | Masti 25 g

Sastojci:

  • 2 pileća fileta
  • 1 šaka maslina
  • Sok i korica 1 limuna
  • 1 kašičica senfa
  • Maslinovo ulje, beli luk, ruzmarin

Priprema:

  1. Piletinu propržiti na ulju.
  2. U posebnom tiganju napraviti sos od limunovog soka, maslina, senfa i ruzmarina.
  3. Dodati piletinu u sos i krčkati 10 minuta.
  4. Servirati uz kus-kus ili kinou i salatu.
shutterstock_1432426118.jpg
Foto: Shutterstock