Mediteranska ishrana se smatra jednom od najzdravijih proteklih 8 godina. Ukoliko odete kod doktora, skoro svaki će vam reći da se hranite po principima ove dijete. Stoga smo odlučili da vam predložimo 7 glavnih obroka za 7 dana u nedelji, kako biste znali šta je najadekvatnije da jedete.
PONEDELJAK – Pečena orada sa povrćem i maslinovim uljem
Osnovne informacije:
- Vrsta jela: Glavno jelo
- Kuhinja: Mediteranska
- Težina pripreme: Lako
- Vreme pripreme: 40 minuta
- Broj porcija: 2
- Nutritivne vrednosti (po porciji): 480 kcal | Proteini 38 g | Uglj. hidrati 18 g | Masti 28 g
Sastojci:
- 2 orade
- 1 limun
- Maslinovo ulje
- 1 crvena paprika, 1 tikvica, 1 crni luk
- So, biber, ruzmarin
Priprema:
- Oradu očistiti, spolja i iznutra premazati maslinovim uljem, solju i biberom.
- Napuniti kolutovima limuna i ruzmarinom.
- Povrće iseći na krupno, začiniti, pa sve staviti u tepsiju.
- Peći 25–30 min na 200°C.
- Poslužiti uz krišku integralnog hleba i zelenu salatu.
Orada sa povrćem iz rerne Foto: Shutterstock
UTORAK – Integralna pasta s paradajzom, maslinama i mocarelom
Osnovne informacije:
- Vrsta jela: Glavno jelo
- Kuhinja: Italijanska / Mediteranska
- Težina pripreme: Lako
- Vreme pripreme: 25 minuta
- Broj porcija: 2
- Nutritivne vrednosti (po porciji): 510 kcal | Proteini 22 g | Uglj. hidrati 58 g | Masti 20 g
Sastojci:
- 150 g integralne testenine
- 2 čena belog luka
- 3 paradajza (ili pelat)
- Masline, bosiljak, 1 kugla mocarele
- Maslinovo ulje, so
Priprema:
- Testeninu skuvati.
- Na maslinovom ulju propržiti beli luk, dodati paradajz i kuvati 10 min.
- Dodati masline i iseckan bosiljak.
- Pomešati s testeninom, servirati s mocarelom.
Špagete sa mocarelom Foto: Shutterstock
SREDA – Salata od tunjevine, pasulja i povrća
Osnovne informacije:
- Vrsta jela: Glavno jelo (hladna salata)
- Kuhinja: Mediteranska
- Težina pripreme: Veoma lako
- Vreme pripreme: 15 minuta
- Broj porcija: 2
- Nutritivne vrednosti (po porciji): 460 kcal | Proteini 36 g | Uglj. hidrati 25 g | Masti 22 g
Sastojci:
- 1 konzerva tune u maslinovom ulju
- 1 šolja kuvanog belog pasulja
- 1 krastavac, 1 paradajz, crveni luk
- Maslinovo ulje, limunov sok, peršun
Priprema:
- Sve sastojke iseći i pomešati u činiji.
- Začiniti limunovim sokom, maslinovim uljem i peršunom.
- Hladna salata bogata proteinima i vlaknima.
Salata sa tunjevinom Foto: Shutterstock
ČETVRTAK – Musaka od tikvica i maslinovog ulja
Osnovni sastojci:
- Vrsta jela: Glavno jelo
- Kuhinja: Mediteranska / domaća
- Težina pripreme: Srednje lako
- Vreme pripreme: 45 minuta
- Broj porcija: 2
- Nutritivne vrednosti (po porciji): 490 kcal | Proteini 38 g | Uglj. hidrati 15 g | Masti 30 g
Sastojci:
- 2 tikvice
- 150 g mlevenog pilećeg mesa
- 1 glavica luka
- 1 jaje, 100 ml jogurta
- Maslinovo ulje, so, biber
Priprema:
- Tikvice iseći na kolutove i kratko propržiti.
- Na malo ulja izdinstati luk i meso.
- Ređati slojeve tikvica i mesa, preliti smesom jajeta i jogurta.
- Peći 30 min na 180°C.
Musaka od tikvica Foto: Shutterstock
PETAK – Losos sa limunom i kuvanim povrćem
Osnovne informacije:
- Vrsta jela: Glavno jelo
- Kuhinja: Mediteranska
- Težina pripreme: Lako
- Vreme pripreme: 25 minuta
- Broj porcija: 2
- Nutritivne vrednosti (po porciji): 530 kcal | Proteini 35 g | Uglj. hidrati 20 g | Masti 32 g
Sastojci:
- 2 fileta lososa
- 1 limun
- Brokoli, šargarepa, boranija
- Maslinovo ulje, biber
Priprema:
- Losos posoliti i preliti limunom i uljem.
- Peći u rerni 20 minuta.
- Povrće obariti na pari i začiniti maslinovim uljem.
Losos sa povrćem Foto: Shutterstock
SUBOTA – Ratatuj (francuski povrtni gulaš)
Osnovne informacije:
- Vrsta jela: Glavno jelo (posno)
- Kuhinja: Francuska / Mediteranska
- Težina pripreme: Srednje lako
- Vreme pripreme: 40 minuta
- Broj porcija: 2
- Nutritivne vrednosti (po porciji): 480 kcal | Proteini 12 g | Uglj. hidrati 60 g | Masti 20 g
Sastojci:
- 1 patlidžan, 1 tikvica, 1 paprika, 2 paradajza
- 1 crni luk, beli luk, maslinovo ulje, začini (origano, bosiljak)
Priprema:
- Povrće iseći i propržiti na ulju.
- Dodati paradajz i začine, dinstati 20 minuta na tihoj vatri.
- Poslužiti uz integralni pirinač ili parče hleba.
Ratatuj je predivno zapečeno povrće iz rerne Foto: Printscreen Instagram - onufritis
NEDELJA – Piletina u mediteranskom sosu od maslina i limuna
Osnovni sastojci:
- Vrsta jela: Glavno jelo
- Kuhinja: Mediteranska
- Težina pripreme: Lako
- Vreme pripreme: 30 minuta
- Broj porcija: 2
- Nutritivne vrednosti (po porciji): 500 kcal | Proteini 42 g | Uglj. hidrati 25 g | Masti 25 g
Sastojci:
- 2 pileća fileta
- 1 šaka maslina
- Sok i korica 1 limuna
- 1 kašičica senfa
- Maslinovo ulje, beli luk, ruzmarin
Priprema:
- Piletinu propržiti na ulju.
- U posebnom tiganju napraviti sos od limunovog soka, maslina, senfa i ruzmarina.
- Dodati piletinu u sos i krčkati 10 minuta.
- Servirati uz kus-kus ili kinou i salatu.
Foto: Shutterstock
Budi deo Stil zajednice.