Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska / domaća poslastica
- Tip jela: Kolač, torta
- Vreme pripreme:
- Priprema kora: 15–20 minuta
- Priprema krema: 20–25 minuta
- Ukupno vreme: oko 45–50 minuta + hlađenje
- Broj porcija: 10–12 (zavisno od veličine parčeta)
- Težina pripreme: Srednje
- Kalorije po porciji: 350–400 kcal po parčetu
Sastojci:
Kora:
6 belanaca
6 kašika šećera
- 150 g. mlevenih oraha (ili lešnika)
- 6 kašika brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
Krema:
- 6 zmanjaca
- 200 g. šećera
- 2 pudinga od vanile
- 7 dl mleka
- 250 g margarina
- 3 rebra čokolade
Još potrebno:
- 100 g. Petit keksa.
Glazura:
- 100 g. čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Priprema:
Kako napraviti koru?
- Belanca čvrsto umutiti, dodajte šećer i još mutite dok se šećer ne otopi. Dodajte orahe, brašno i na kraju prašak za pecivo.
- Sve izlijte u podmazan pleh sa margarinom i brašnom i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
- Ohladiti koru.
Kako se pravi krem?
- Mleko stavite da prokuva.
- Posebno umutite žumance sa šećerom i puding prahom pa u vrelo mleko sipati smesu i mutiti dok se fil ne skuva kao puding.
- Kremu ostavite da se ohladi.
- U hladnu kremu dodajte margarin sobne temperature, dobro ga izmiksajte da se sve lepo sjedini i kremu podelite na 2 dela.
- Jedan ostavite takvu kakva jeste, a u drugi dodajte čokoladu koju ste pre toga istopili na pari.
Kako se slaže trostruki užitak?
- Na koru nanesite prvo žutu kremu, sve dobro poravnajte.
- Preko žutog fila stavite keks (nema potrebe da se natapa).
- Preko keksa stavite tamni fil i sve stavite u frižider da se ohladi 30 minuta.
- Čokoladu otopite na pari, dodajte malo ulja i sa tom masom prelijte ceo kolač.
- Ohladite na sobnoj temperaturi pa vratite u frižider da se ohladi dobro do posluženja.
Budi deo Stil zajednice.