Čupavci su kolač koji je nekada bio neizostavan deo svake slave, rođendana ili nedeljnog ručka. Pripremaju se od jednostavnih sastojaka koje skoro uvek imamo kod kuće, a ono što ih čini posebnim je spoj mekanog biskvita, čokoladnog preliva i mirisnog kokosa.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Jugoslovenska / Balkanska

Tip jela: Kolač / Desert

Broj porcija: oko 20 komada

Težina pripreme: Srednje (ali lako uspeva)

Vreme pripreme: 25 min

Vreme pečenja: 25–30 min

Ukupno vreme: oko 1 sat

Kalorije: približno 350–400 kcal po parčetu

cupavci.jpg
Kolačkoji je spoj mekanog biskvita, čokoladnog preliva i mirisnog kokosa. Foto: Profimedia

  Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 13 kašika ulja
  • 100 ml mleka
  • 16 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za čokoladni preliv:

  • 150 ml mleka
  • 150 g čokolade
  • 150 g margarina
  • 150 g šećera

Za valjanje:

  • 100 g kokosa (može i više, po ukusu)

Priprema:

brasno.jpg
Priprema se od jednostavnih sastojaka koje skoro uvek imamo kod kuće Foto: Shutterstock

1. Priprema biskvita:

  • Ulupajte belanca u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer kašiku po kašiku, sve vreme muteći.
  • Dodajte žumanca jedno po jedno, uz neprestano mućenje.
  • Umešajte mleko, pa polako dodajte ulje.
  • Na kraju dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i lagano izmešajte špatulom ili mikserom na najmanjoj brzini.
  • Sipajte smesu u podmazan i brašnom posut pleh srednje veličine.
  • Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta, dok čačkalica ne izađe suva.
  • Ostavite biskvit da se prohladi, pa ga isecite na kocke.

2. Priprema čokoladnog preliva:

  • U šerpi zagrejte mleko i margarin na tihoj vatri.
  • Kad se margarin skoro otopi, dodajte čokoladu i šećer.
  • Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine u glatku, sjajnu smesu.
  • Sklonite sa vatre i ostavite da se malo prohladi (da ne bude vrelo, ali ni previše hladno – da kocke mogu lepo da upiju smesu).
profimedia0397053702.jpg
Ako želite mekše čupavce, biskvit možete nakon pečenja i lagano poprskati mlekom ili razblaženim rumom Foto: Profimedia

3. Finalni koraci:

  • Svaku kocku biskvita brzo umačite u čokoladni preliv (najlakše uz pomoć dve viljuške).
  • Odmah zatim uvaljajte u kokos sa svih strana.
  • Ređajte na tacnu ili pleh obložen papirom za pečenje.
  • Ostavite da se ohlade i stegnu – najbolje u frižideru 1–2 sata pre služenja.

Saveti:

  • Ako želite mekše čupavce, biskvit možete nakon pečenja i lagano poprskati mlekom ili razblaženim rumom.
  • Umesto margarina u prelivu, možete koristiti puter – ukus će biti bogatiji.
  • Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji – mogu stajati i nekoliko dana, a često su još lepši sutradan!