U kuhinji štedljivog domaćina, sve se koristi. Čak i smesa za palačinke! Ako ste napravili previše testa, budite domišljati i iskoristite ostatke za pravljenje drugih jela, a mi vam donosimo sjajne recepte! Zapamtite da testo za palačinke možete i zamrznuti. Ne dozvolite da višak smese propadne.

U običnom odeljku frižidera može da se čuva do dva dana, a u odeljku za zamrzavanje do tri meseca. Da biste sačuvali testo, obavezno stavite smesu u hermetički zatvorenu posudu ili kesu za zamrzavanje – kesa sa zatvaračem najbolje funkcioniše. Iscedite sav vazduh pre nego što zatvorite kesu.

testo-za-palačinke (1).jpg
Testo za palačinke Foto: Shutterstock

A šta još možete napraviti od smese za palačinke?

Mafini od testa za palačinke

Mafini su poslastica koja spaja jednostavnost i raznovrsnost u jednom zalogaju. Smesa za palačinke se obično sastoji od običnog brašna, jaja, mleka i putera, a sastojci za mafine su otprilike isti. Samo dodajte malo šećera i mleka (i brašna ako vam je smesa prilično tečna) zajedno sa bilo kojim prelivom koji želite: to mogu biti čokoladne mrvice, mak, cimet, sušeno voće, sušeno ili sveže bobice.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: internacionalna
  • Tip jela: desert, kolač
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Vreme pečenja: 25 minuta
  • Ukupno vreme: oko 40 minuta
  • Broj porcija: 12 mafina
  • Težina pripreme: laka
stockphotovanillaplummuffins1047566905.jpg
Mafini sa šljivama Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 ml smese za palačinke (brašno, jaja, mleko, puter)
  • 50 g šećera
  • 50 ml mleka (po potrebi još brašna, ako je smesa retka)
  • dodaci po želji: čokoladne mrvice, sušeno voće, cimet, bobice
  • malo putera ili papirne korpice za kalup

Priprema:

  1. U osnovnu smesu za palačinke dodajte šećer i mleko, a po potrebi i malo brašna da dobijete gušću masu.
  2. Ubacite izabrane dodatke (čokolada, voće, začini) i lagano izmešajte.
  3. Kalup za mafine podmažite puterom ili obložite papirnim korpicama.
  4. Sipajte smesu do 2/3 svake korpice.
  5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20–25 minuta, dok mafini ne narastu i dobiju zlatnu boju.

Poslužite ih tople ili ohlađene, uz mleko, kafu ili kao slatki zalogaj u bilo koje doba dana.

Jorkširski puding

Ovaj klasik britanske kuhinje često se služi uz meso i sos, a tajna je u jednostavnom testu koje je zapravo isto kao i za palačinke. Razlika je samo u načinu pripreme – smesa se peče u vrućim, podmazanim kalupima dok ne postane vazdušasta i hrskava. Savršen prilog koji se topi u ustima.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: britanska
  • Tip jela: prilog, pecivo
  • Vreme pripreme: 10 minuta
  • Vreme pečenja: 20–25 minuta
  • Ukupno vreme: oko 35 minuta
  • Broj porcija: 6–8 pudinga
  • Težina pripreme: laka
Jorkširski-puding.jpg
Jorkširski puding Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 ml smese za palačinke (brašno, jaja, mleko, puter)
  • 50 ml mleka (za razređivanje ako je smesa pregusta)
  • malo ulja ili putera za kalupe

Priprema:

  1. Smesu za palačinke po potrebi razredite sa malo mleka.
  2. Kalup za puding podmažite i stavite u rernu da se dobro zagreje.
  3. U vruće kalupe sipajte smesu do polovine.
  4. Pecite na 200°C oko 20–25 minuta dok ne narastu i ne dobiju zlatnu boju.

Poslužite kao prilog mesu, povrću ili sosovima.

Palačinke od krompira

Ako volite slana jela, od klasične smese za palačinke možete napraviti bogate palačinke sa krompirom. One su sočne, hranljive i savršene za doručak ili večeru. Posebno prijaju kada se posluže uz ribu, pavlaku ili slaninicu.

Osnovne informacije

  • Kuhinja: domaća, internacionalna
  • Tip jela: slane palačinke, doručak
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Vreme prženja: 10 minuta
  • Ukupno vreme: oko 25 minuta
  • Broj porcija: 4–6 palačinki
  • Težina pripreme: laka
palačinke-od-krompira.jpg
Palačinke od krompira Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 ml smese za palačinke
  • 250 g hladnog pirea od krompira (oko 2 krompira)
  • 2 kašike mleka
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 2 kašike seckanog mladog luka
  • 1 kašika putera
  • so i biber po ukusu

Priprema:

  1. U smesu za palačinke dodajte mleko, prašak za pecivo, mladi luk, puter i pire od krompira.
  2. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete gustu masu.
  3. U zagrejanom tiganju pecite palačinke sa obe strane dok ne porumene.

Poslužite tople uz pavlaku, slanu ribu, slaninu ili jaja.


Riba (ili piletina) u testu

Hrskava riba ili sočna piletina u testu prava su poslastica za gurmane. Umesto posebnih smesa, možete jednostavno upotrebiti testo za palačinke koje ćete obogatiti začinima. Rezultat je zlatno-hrskava korica i meso koje ostaje sočno iznutra.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: internacionalna
  • Tip jela: glavno jelo
  • Vreme pripreme: 15 minuta
  • Vreme prženja: 10 minuta
  • Ukupno vreme: oko 25 minuta
  • Broj porcija: 2–4
  • Težina pripreme: laka
riba-testu-od-palačinaka.jpg
Riba u testu od palačinaka Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 ml smese za palačinke
  • začini po ukusu (so, biber, beli luk u prahu, začinsko bilje)
  • 300 g fileta ribe ili piletine
  • ulje za prženje

Priprema:

  1. U smesu za palačinke dodajte začine i dobro izmešajte.
  2. Komade ribe ili piletine umočite u testo.
  3. Pržite u dubokom ulju ili tiganju dok ne dobiju zlatnu boju i hrskavu koricu.

Poslužite uz prilog po izboru – pomfrit, salatu ili sos.