Recept za prave starinske palačinke: Ovako su ih pravile naše mame i bake - tanke, a mekane kao duša

Uz ovaj recept nema šanse da vam ne uspeju palačinke

Recepti
Recept za prave starinske palačinke: Ovako su ih pravile naše mame i bake - tanke, a mekane kao duša
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 300 g brašna
  • 500 ml mleka ili vode
  • 2 kašike ulja
  • na vrh kašičice soli
Palačinke
foto: Profimedia

Priprema:

1. Sipajte brašno u posudu, pa dodajte jaja i dobro izmešajte. Dodajte mleko ili vodu. Zatim dodajte so i dve kašike šećera, pa dobro sjedinite, tako da smesa bude jednolična i bez grudvica. Testo ne treba da bude previše gusto, ako je potrebno dodajte malo kisele vode.

2. Testo sipajte kutlačom u tiganj, u kom ste prethodno zagrejali nekoliko kapi ulja. Malo okrećite tiganj kako bi se smesa ravnomerno rasporedila do ivica. Obradite pažnju da ne sipate previše smese kako bi vam palačinke bile što tanje.

Palačinke
foto: Shutterstock

3. Kad palačinka počne da se odvaja od tiganja, vreme je da je okrenete na drugu stranu. Pecite je tako još oko pola minuta, pa izvadite na tanjir.

4. Ostalo vam je još da ih nafilujete po želji - da li će biti slatke ili slane, sami odučite. Bilo sa kremom, džemom, orasima ili stare dobre sa šećerom.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs