Vanilice su tradicionalni kolač koji mnoge podseća na detinjstvo. Njihova mekana tekstura, miris vanile i punjenje od domaćeg džema čine ih nezaobilaznim na slavama, praznicima i porodičnim okupljanjima. Ovaj recept je baš onakav kakav su koristile naše bake.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska / Balkanska
Tip jela: Kolač / Desert
Broj porcija: oko 40 vanilica (zavisno od veličine modlice)
Težina pripreme: Lako
Vreme pripreme: 30 min
Vreme pečenja: 15–20 min
Ukupno vreme: oko 1 sat
Kalorije: približno 100–120 kcal po vanilici (sa džemom i šećerom)

vanilice.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

 Sastojci:

Za testo:

  • 1 kg brašna
  • 500 g masti
  • 1 šolja kristal šećera (oko 200 g)
  • 2 vanilin šećera
  • 200 ml jogurta
  • Za punjenje i posipanje:
  • Domaći džem (najbolje od kajsije ili šipka)
  • Šećer u prahu (za posipanje)

Priprema:

1. Priprema testa:

  • U velikoj činiji pomešajte mast i šećer, pa mikserom mutite dok se šećer ne otopi i smesa postane penasta.
  • Dodajte jogurt i vanilin šećer, pa kratko promešajte.
  • Dodajte pola količine brašna i nastavite da mutite dok se masa ne počne zgušnjavati.
  • Postepeno dodajte ostatak brašna, pa mesite rukama dok ne dobijete glatko, ujednačeno testo. 
stockphotopouringmilkonyeastdoughformakinghomemadebread1628144428.jpg
Foto: Shutterstock / Instagram

2. Formiranje vanilica:

  • Testo podelite na dva dela radi lakšeg razvijanja.
  • Na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo na debljinu oko 1 cm.
  • Modlicom ili manjom čašicom vadite krugove i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

3. Pečenje:

  • Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 150°C oko 15–20 minuta, dok vanilice ne dobiju blagu zlatnu boju (ne treba da porumene!).
radi-brzo---stockphotofoldingdoughmakingshortcutpuffpastryseries322556828.jpg
Foto: Shutterstock

4. Punjenje i posipanje:

  • Kada se vanilice prohlade, svaku namažite džemom i spojite s drugom polovinom kao sendvič.
  • Gotove vanilice uvaljajte u šećer u prahu sa svih strana.

Saveti:

  • Džem: Najbolji izbor je domaći džem od kajsije, šipka ili dunje – njihov blagi ukus lepo se slaže sa prhkim testom.
  • Mast vs. puter: Mast daje autentičnu teksturu i ukus kakav su pravile bake, ali ako ne koristite mast, možete zameniti puterom (ali ukus neće biti isti).
  • Vanilice su najlepše dan-dva nakon pripreme, kada omekšaju i upiju arome.
  • Čuvajte ih u zatvorenoj kutiji na sobnoj temperaturi – mogu trajati i do 7 dana.
vanilice.jpg
Foto: Shutterstock