Grčka kuhinja poznata je po jednostavnosti, zdravim sastojcima i bogatim ukusima. Međutim, iza tog „jednostavnog“ krije se niz kulinarskih trikova koje Grci vekovima koriste, a koji i najobičnije jelo čine posebnom gozbom. Evo sedam tajni koje rado primenjuju grčki kuvari:

1. Maslinovo ulje kao osnovni začin

Maslinovo ulje u Grčkoj nije samo mast za pripremu – ono je ključni začin. Kuvari ga dodaju na kraju kuvanja, preko gotovog jela, jer tek tada oslobađa punu aromu i svežinu.

2. Limun za balans ukusa

Umesto sirćeta, Grci gotovo uvek koriste limunov sok. Dodaju ga u supe, preko ribe, mesa i salata – jer limun daje svežinu i izjednačava ukuse.

shutterstock_1402279880.jpg
Foto: Shutterstock

3. Sveže začinsko bilje

Origano, timijan, nana i mirođija koriste se u svežem obliku, direktno sa pijace ili bašte. Kuvari tvrde da razlika između suvog i svežeg bilja menja celo jelo.

4. Jogurt kao tajni saveznik

Grčki jogurt nije samo doručak – dodaje se u marinade, soseve i priloge. On omekšava meso, a istovremeno daje kremastu teksturu jelima.

shutterstock-1441887908.jpg
Foto: Shutterstock

5. Sporo pečenje mesa

Jagnjetina i svinjetina često se peku satima, na blagoj temperaturi. Tako meso postaje neverovatno sočno i lako se odvaja od kosti.

6. Korišćenje maslina i kapara

Masline i kapare nisu samo ukras – oni daju slanoću i dubinu ukusu, pa čak i najjednostavnije povrće postaje gurmansko jelo.

masline.jpg
Foto: Shuterstock

7. Sir u svakoj kombinaciji

Feta, halumi ili kefalotiri – sir se koristi gotovo u svemu: od salata do pečenih jela. Grčki kuvari tvrde da sir „zaokružuje“ jelo i daje mu dušu.