Cvekla je prirodno sredstvo za čišćenje koje nežno podržava funkcionisanje creva, jetre i krvnih sudova. Oni koji su je probali kažu da deluje brže od farmaceutskih proizvoda za brzo pražnjenje creva. A ako dodate suve šljive i pravi dresing, dobićete ne samo zdravo jelo, već i pravu dozu vitamina.
Kako se sprema?
Uzmite dve velike cvekle – što tamnije to bolje. Kuvajte ih oko 30 minuta, zatim odmah prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta. Ovo pomaže da cvekla savršeno omekša, a da se ne prekuva. Oljuštite kuvanu cveklu i isecite je na tanke trakice – ovo će salatu učiniti sočnom i lepom.
Dok se cvekla hladi, pripremite dresing. U činiji pomešajte 2 kašike suncokretovog ulja, 1 desertnu kašiku limunovog soka (ili sirćeta), 0,3 kašičice šećera i prstohvat soli. Dodajte dva čena belog luka, isceđena kroz presu za beli luk, i dobro promešajte. Sok od limuna će pojačati ukus, a beli luk će poboljšati svojstva čišćenja tela koji ova salata ima.
Sastojak koji se ne preskače
Pet suvih šljiva iseckajte i malo ih potopite u ključalu vodu da omekšaju. Zatim i njih isecite na trakice i dodajte cvekli.
Sve sastojke pomešajte u dubokoj posudi, prelijte dresingom i dobro promešajte. Ostavite salatu da odstoji najmanje 10 minuta da se ukusi sjedine.
Ova salata nije samo zdravo jelo, već je prava pomoć za telo. Cvekla i suve šljive nežno čiste creva, normalizuju metabolizam i podržavaju zdravlje srca.
Evo kompletne liste sastojaka:
- Cvekla - 2 kom
- Beli luk - 2 čena
- Suve šljive - 5 komada
- Suncokretovo ulje - 2 kašike
- Limunov sok ili sirće - 1 kašika
- Šećer - 0,3 kašičice
- So - po ukusu
Javite nam u komentarima da li vam se svidela ova salata i da li deluje na pražnjenje creva?