Cvekla se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Konzumiranje cvekla reguliše procese hematopoeze i metabolizma u telu. Cvekla ima diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, pomaže kod zatvora itd.

Zbog njenog niskokaloričnog sastava, preporučuje se u ishrani ljudi koji se bore sa gojaznošću. Za zdravu odraslu osobu preporučuje se konzumiranje 50-200 g cvekle dnevno.

U nedostatku kontraindikacija, možete jesti do 300 g dnevno (naročito sportisti ili ljudi sa aktivnim načinom života).

cvekla-i-rukola.jpg
Foto: Shutterstock

Za koje bolesti se preporučuje uključivanje sirove i kuvane salate od cvekle u ishranu:

  • hipertenzija - betain snižava krvni pritisak,
  • konstipacija - vlakna poboljšavaju peristaltiku creva,
  • anemija - visok sadržaj gvožđa promoviše hematopoezu,
  • bolesti jetre - cvekla pomaže u uklanjanju toksina,
  • gojaznost i dijabetes - nizak sadržaj kalorija pomaže u kontroli težine, ali zbog visokog glikemijskog indeksa kuvanu cveklu treba konzumirati umereno,
  • ateroskleroza - čisti krvne sudove i smanjuje nivo "lošeg" holesterola.
cvekla.jpg
Foto: Shutterstock

Za koje bolesti se ne preporučuje jesti cveklu?

  • gastritis sa visokom kiselošću, čir na želucu - cvekla stimuliše proizvodnju želudačnog soka,
  • urolitijaza (oksalati) - može doprineti stvaranju kamena u bubregu,
  • dijareja i sindrom iritabilnog creva - mogu povećati simptome,
  • dijabetes (posebno tip II) - kuvana cvekla ima visok glikemijski indeks, što može povećati nivo šećera,
  • hipotenzija - cvekla može prekomerno sniziti krvni pritisak.

Salata od cvekle mora da se koristi sa specijalnim upozorenjem, jer pojedine grupe ljudi nikako ne smeju da je konzumiraju