Cvekla se smatra jednom od najzdravijih namirnica. Konzumiranje cvekla reguliše procese hematopoeze i metabolizma u telu. Cvekla ima diuretička svojstva, snižava krvni pritisak, pomaže kod zatvora itd.
Zbog njenog niskokaloričnog sastava, preporučuje se u ishrani ljudi koji se bore sa gojaznošću. Za zdravu odraslu osobu preporučuje se konzumiranje 50-200 g cvekle dnevno.
U nedostatku kontraindikacija, možete jesti do 300 g dnevno (naročito sportisti ili ljudi sa aktivnim načinom života).

Za koje bolesti se preporučuje uključivanje sirove i kuvane salate od cvekle u ishranu:
- hipertenzija - betain snižava krvni pritisak,
- konstipacija - vlakna poboljšavaju peristaltiku creva,
- anemija - visok sadržaj gvožđa promoviše hematopoezu,
- bolesti jetre - cvekla pomaže u uklanjanju toksina,
- gojaznost i dijabetes - nizak sadržaj kalorija pomaže u kontroli težine, ali zbog visokog glikemijskog indeksa kuvanu cveklu treba konzumirati umereno,
- ateroskleroza - čisti krvne sudove i smanjuje nivo "lošeg" holesterola.
foto: Shutterstock
Za koje bolesti se ne preporučuje jesti cveklu?
- gastritis sa visokom kiselošću, čir na želucu - cvekla stimuliše proizvodnju želudačnog soka,
- urolitijaza (oksalati) - može doprineti stvaranju kamena u bubregu,
- dijareja i sindrom iritabilnog creva - mogu povećati simptome,
- dijabetes (posebno tip II) - kuvana cvekla ima visok glikemijski indeks, što može povećati nivo šećera,
- hipotenzija - cvekla može prekomerno sniziti krvni pritisak.