Da bi izgledala savršeno u 44. Žizel Bundšen se drži ove dijete i vežbi: Pomfrit može, ali ni u snu ne jede ovakvu hranu

Kako bi održala zategnuto telo, Žizel se pridžava ovih pravila koje je objavila i u svojoj kulinarskoj knjizi.

Fitnes & Nutricija
Da bi izgledala savršeno u 44. Žizel Bundšen se drži ove dijete i vežbi: Pomfrit može, ali ni u snu ne jede ovakvu hranu
Foto: Backgrid/Mega / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Svetski poznata manekenka Žizel Bundšen ,pokazala je svoje ravne trbušnjake u crnom izdanju dok je izlazila iz teretane u Majamiju.

Četrdesetčetvorogodišnja brazilska manekenka u subotu je nosila crni sportski top sa bretelama u iks, koji su pokazivali njen zategnuti stomak zajedno sa odgovarajućim crnim helankama koje su dodatno naglasile njene duge, mišićave i vitke noge.

Žizel Bundšen
foto: Backgrid/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Žizel je svoj sportski izgled upotpunila papučama u svetlo-braon boji, zajedno sa slamnatom torbom u istoj boji kao i papuče. Ceo izgled je utpotpunila naočarima sa polumačkastim ramom.

Nije tajna da je za njeno vitko telo u 44. godini zaslužna njena dijeta i fitnes rutina koje se drži.

Evo kako Žizel Bundšen uspeva detaljno da održi svoj zategnuti izgled:

U svojoj kuvarskoj knjizi "Nourish" (srp.Hraniti (se)), supermodel i majka dvoje dece govorila je o tome kako jede i vežba da bi ostala zdrava i u formi, prenosi portal "Evridej-helt".

Ključne tačke njene dijete

-Svako jutro Žizel pije čašu mlake limunade začinjene prstohvatom soli.

-Nakon što je neko vreme pratila veganski i vegetarijanski način ishrane, Žizel kaže da je njena ishrana sada 80 odsto zasnovana na biljkama, uz malo životinjskih proteina kako bi sprečila anemiju.

-Odustala je od detoksikacija sokovima, ali sada ponekad zameni obrok smutijem.

-Ponekad pojede poslasticu poput sladoleda, ali ultra-prerađena hrana poput mafina je strogo zabranjena.

Žizel Bundšen
foto: Printskrin@gisele/Instagram

1. Dan započinje sa mlakom limunadom začinjenom solju

Bundšeenova voli da ustaje rano i hidrira se čašom mlake limunade sa prstohvatom soli bogate mineralima. Odlučuje se za mlaku vodu, objašnjava, jer joj je majka govorila da to "ne izaziva šok u organizmu."

Pravilna hidratacija može uticati na sve, od funkcije organa do kvaliteta sna, pri čemu se specifične potrebe za hidratacijom razlikuju u zavisnosti od faktora kao što su telesna težina, nivo aktivnosti i starost. Bundšenova kaže da teži da popije 10 čaša vode dnevno

Žizel Bundšen
foto: Profimedia

Nakon nekoliko minuta meditacije, vodi svoje pse u šetnju od 30 minuta.

Istraživanja su pokazala da posedovanje psa donosi niz zdravstvenih benefita, kao što su niži krvni pritisak i bolje emocionalno zdravlje. Postoje dokazi da psi podstiču redovnu fizičku aktivnost i više koraka.

2. Njena ishrana je većinom, ali ne potpuno, zasnovana na biljkama

Oko 80 procenata Žizeline ishrane zasnovano je na biljkama, piše u svojoj knjizi. Ali, bilo je nekoliko godina kada je bila veganka ili vegetarijanka, što je videla kao način da uskladi svoju strast prema životinjama i životnoj sredini sa svojim navikama u ishrani.

Žizel Bundšen
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Iako je Žizel volela ovaj način ishrane, kaže da je razvila anemiju, stanje u kojem osoba nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina da prenese kiseonik iz pluća u ostatak tela. Ovo stanje je ostavljalo bez energije.

Kada suplementi gvožđa nisu pomogli, Žizel je pokušala da doda crveno meso i druge oblike životinjskih proteina u svoju ishranu i otkrila da je čak i mala količina bila dovoljna da ublaži problem.

Njena želja bila je da bude veganka ili vegetarijanka, ali fizička nemogućnost da to učini, odvratila je od toga. "Naučilo me je da budem fleksibilna, slušam svoje telo i radim ono što je najbolje za njega, čak i ako to nije ono što sam u početku želela," piše Žizel u svojoj knjizi.

3. Jede sirovo povrće

Žizel Bundšen
foto: Backgrid/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Žizel se neko vreme hranila sirovom hranom, ali na kraju je odlučila da to nije za nju. Ipak, "sirovo" je i dalje deo njenog trenutnog načina ishrane. Voli ukus i teksturu sirovog povrća i drži šargarepe, krastavce, celer i rotkvice spremne za jelo. "Moja deca će smazati celu porciju ovih povrćki u minutima pre večere," piše ona.

4. Pomfrit i sladoled nisu zabranjeni

Iako Bundšenova zna da neka hrana može učiniti da se kasnije ne oseća najbolje, i dalje ponekad sebi priušti poslastice poput tartufnog pomfrita, sladoleda ili bageta sa francuskim maslacem. "I dalje to ponekad jedem. I ja sam samo čovek!" piše ona.

Žizel Bundšen
foto: Richie Buxo / SplashNews.com / Splash / Profimedia

5. Nikad ne reci nikad- osim za ultra prerađenu hranu

Razmišljajući o načinu na koji se njena ishrana razvijala tokom godina, Žizel preporučuje fleksibilnost u prehrambenim navikama. "Nikad ne reci nikad — život je prekratak," piše ona.

Žizel Bundšen
foto: Printskrin@gisele/Instagram

Ali ima nekoliko apsolutnih pravila, a jedno od njih je lična zabrana nezdrave hrane. "Nema Mekdonaldsa, dugotrajnijih kolača ili slatkiša za mene. Moje telo je moj hram, i moj hram je svet. Jedenje prerađene hrane nije ljubazno prema meni samoj," piše ona.

6. Obožava čajeve

"Obožavam čajeve jer me uvek čine da se osećam dobro," podelila je Žizel na Instagramu u oktobru 2023. uz prikaz omiljenih čajeva kao što su đumbir i nana za varenje, kamilica i matičnjak za opuštanje, te limunska trava i zeleni čaj za povećanje energije. (Taj post o čaju je dobio skoro pola miliona lajkova.)

7. Izbacila je kafu i alkohol

Bundšenova ima promenljiv odnos prema kofeinu. Iako je sklona da je kafa učini nervoznom i nemirnom, okretala se kafi da joj pomogne da prebrodi vremenske zone tokom putovanja i tokom treninga za polumaratonsku trku. Ali ovih dana, ne pije kafu, odlučujući se za čaj od maslačka bez kofeina.

Žizel Bundšen
foto: VAEM/MIAMIPIXX / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Iako nije imala problema sa alkoholom, Žizel nije popila ni jedno takvo piće već dve godine, prema njenoj novoj knjizi. Kaže da je osećala da je to društveni oslonac koji joj je pomagao da izdrži neugodne situacije, ali nije volela glavobolje i maglu u mozgu sledećeg dana.

8. Detoksikacije sokovima više nisu deo njenog života

Mnogo godina, Žizel je praktikovala detoksikacije sokovima, ponekad danima, a ponekad u tišini kao način da pročisti um i telo i resetuje se. Ali priznaje da praksa samo voćnih i povrtnih sokova zahteva pažnju i posvećenost i da je teško uskladiti to s radom i ulogom majke.

"Nije deo mog života — barem ne sada," piše ona.

9. Voli jogu, surfovanje, vežbe na trampolini i još mnogo toga

U svojoj knjizi, Žizel napominje da dugo praktikuje jogu kao način da se nosi sa stresom ili osećajem preplavljenosti.

Žizel Bundšen
foto: Michael loccisano / Getty images / Profimedia

U svojoj knjizi iz 2018, "Lekcije: Moj put do smislenog života", ona kaže: "(Joga je) toliko spokojna da mogu biti u stanju meditacije dok vežbam. Bilo da se radi o muzici ili mantri ili radu disanja ili meditaciji, joga je moćna, prelepa duhovna praksa. Joga mi je vratila život."

Pored joge, Žizel se trudi da svakodnevno radi nekoliko različitih vrsta fizičke aktivnosti. "Pokret tela je ogroman u mom životu", piše ona. Pored tegova i kardio treninga u teretani, ona voli da vesla, vozi bicikl, jaše, surfuje i skače na trampolinu - idealno zajedno sa svojom decom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs