Monasi sa Hilandara oduvek važe za veoma zdrave ljude. Pored toga što svakodnevno provode više sati u molitvama, što doprinosi dobrom mentalnom stanju, oni rade i izuzetno teške fizičke poslove koji im pomažu da sačuvaju vitalnost. Uz to, njihov način ishrane je specifičan i donekle sličan intermitentnom postu, jer unose hranu unutar devet sati, dok preostalih 15 sati to ne rade.

Ljudi se često pitaju kako to da monasi sa Hilandara doživljavaju duboku starost i gotovo nikad se ne razboljevaju. Odgovor je jednostavan: oni mnogo vode računa o zdravlju, a hrana im je u tome veliki saveznik.

shutterstock-69039160.jpg
Foto: Shutterstock

Pored toga što veoma rano ustaju i više sati dnevno provode u molitvama, što je važno za dobro mentalno zdravlje, i fizički su veoma aktivni na dnevnom nivou i imaju tačno propisan ritam uzimanja obroka. Po tipiku, monasi sa Hilandara jedu dva puta dnevno – imaju ručak i večeru, i to unutar devet sati, što znači da preostalih 15 sati upražnjavaju takozvani intermitentni post, odnosno uzdržavanje od hrane.

"Na Hilandaru je jelovnik i praksa, tipik, da oni devet sati jedu", kaže za "Politiku" dr Vera Šćepanović, infektolog, i nastavlja:

"Njima je ručak u šest sati ujutro, pošto u dva sata već imaju službu koja traje četiri sata. Monasi ne jedu odmah posle buđenja, već kad završe službu. Večera im je u tri sata. Nema nikakvog grickanja između ručka i večere, i to je sigurno dobar način da se ne opterećuju hranom i da ono što su uzeli u jednom obroku eliminišu, pa da onda u čist digestivni sistem unesu sledeći obrok".

Prema rečima doktorke Šćepanović, intermitentni post svakome može da poboljša zdravlje.

hilandar.jpg
Foto: Printscreen Youtube / BalkanTrip TV

Koju hranu jedu monasi sa Hilandara?

Na njihovoj trpezi nalaze se isključivo sveže namirnice, bez konzervansa, začina i masti. Meso ne jedu nikada, a umesto njega na trpezi je riba. Kuvari koriste maslinovo ulje za spremanje hrane utorkom, četvrtkom i vikendom. Najčešće jedu šumsko voće, pečurke i zelenu salatu, a za jačanje organizma u danima kad se ne posti piju mleko, jedu jaja i sir.

hilandar.jpg
Foto: Thinkstock

Od slatkiša, na njihovoj trpezi su med, lokum i halva. Samo ponekad piju kafu i malo vina.

Zlatno pravilo koje se poštuje na Hilandaru je uzimanje kvalitetnih manjih obroka. Monasi nikada ne jedu obilno, već skromno i umereno, tek toliko koliko im je potrebno da sačuvaju snagu.

 Stil/Žena

03:14
DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost Izvor: kurir televizija