Jovanka iz Zvornika podelila je svoj recept za najbolje ruske šubare, kolače koji mame svojim punjenjem i raskošnom glazurom. Prema njenim rečima, tajna ne leži samo u filu, već u pravilnoj pripremi glazure, koja kolačima daje onaj prepoznatljivi, sočni i sjajni izgled.

Tajna glazure

„Glazura mora biti glatka, bez grudivca i ne previše gusta. Bitno je da se ravnomerno nanese dok su kolači još topli, tako da se lepo upije i stvori onaj karakteristični sloj koji šubare čini posebnim“, savetuje Jovanka.

Snimak ekrana (4681).png
Foto: preentscreen/Youtube

Vreme pripreme: 120 minuta
Težina: Srednje teško
Količina: oko 25 kolačića

Potrebno je za 25 kolačića

Za patišpanj:

  • 6 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike ruma
  • 140 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 belanca
Snimak ekrana (4679).jpg
Foto: preentscreen/Youtube

Za krem:

  • 4 kašike gustina
  • 500 ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 250 g šećera
  • 250 g margarina

Za glazuru:

  1. 1–2 kašike vode
  2. 1,5–2 kašike šećera
  3. 3 rebra čokolade za kuvanje
  4. kašika ulja

Priprema

Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom.

Sipajte ulje, brašno, prašak za pecivo, rum i vodu, pa sjedinite.

Sastavite sa umućenim belancima.

Snimak ekrana (4678).png
Foto: preentscreen/Youtube

Smesu preručite u podmazan i brašnom posut pleh. Pecite oko 40 minuta na 180°C.

Krem: Umutite gustin s malo hladnog mleka i vanilin šećerom. Ostatak mleka stavite da proključa sa šećerom.

Kuvajte uz stalno mešanje dok se krem ne zgusne, zatim ga ohladite i umutite s margarinom.

Modlom vadite krugove iz patišpanja.

Jedan krug premažite kremom i poklopite drugim, pa sa strane premažite kremom i uvaljajte u kokosovo brašno.

Glazura: Sastojke za glazuru skuvajte na tihoj vatri i njome prelijte vrh svake šubare.