Mućkalica je jelo koje spaja bogatstvo ukusa roštiljskog mesa sa sočnim povrćem u lagano pikantnom sosu.

Iako potiče sa juga Srbije, mućkalica se sprema širom zemlje u raznim varijantama.

Ključ je u korišćenju već pečenog mesa i njegovom dinstanju sa povrćem dok se svi ukusi ne sjedine. Idealan je način da iskoristite ostatke sa roštilja i pretvorite ih u potpuno novo jelo.

leskovacka-muckalica.jpg
Foto: Thinkstock

Osnovne informacije:

Kuhinja: Srpska / tradicionalna

Tip jela: Glavno jelo

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 30–40 minuta

Ukupno vreme: 45–55 minuta

Broj porcija: 4

Težina pripreme: Lako

Sastojci:

  • 600–700 g roštiljskog mesa (svinjski vrat, ćevapi, kobasica)
  • 3–4 glavice crnog luka, sitno seckane
  • 3–4 paprike (crvene, zelene ili pečene), seckane
  • 3 veća paradajza, oljuštena i seckana (ili 200 ml pelata)
  • 3–4 čena belog luka, sitno seckana ili izgnječena
  • 2–3 kašike ulja (ili masti)
  • So i biber po ukusu
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • Ljuta paprika – sveža, sušena ili tucana (po želji)
  • Po potrebi: malo vode, vina ili temeljca
shutterstock-598818281.jpg
Foto: Shutterstock

   Priprema:

1. Priprema mesa:

Meso isecite na krupnije komade. Ako nije već pečeno, ispecite ga na roštilju ili gril tiganju sa minimalno začina. Ako koristite ostatke roštilja – još bolje!

2. Dinstanje luka:

Zagrejte ulje u velikom, dubljem tiganju. Dodajte sitno seckan crni luk i prstohvat soli. Dinstajte ga na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast, povremeno dodajući malo vode da ne zagori.

3. Dodavanje povrća:

Kada luk omekša, dodajte iseckane paprike, paradajz i beli luk. Sve dinstajte 10–15 minuta, dok povrće ne pusti sok i ne omekša. Dodajte alevu papriku, biber i po želji ljutu papriku.

4. Spajanje sa mesom:

Umešajte pečeno meso u povrće. Promešajte i nalijte malo vode (ili vina/temeljca) da pokrije dno. Poklopite i krčkajte na tihoj vatri 20-ak minuta, uz povremeno „mućkanje“ – mešanje.

5. Završetak:

Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine, tečnost ne ispari do željene gustine, a jelo dobije kompaktnu strukturu. Po potrebi dodatno začinite.

muckalica.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Posluživanje:

  • Poslužite mućkalicu vruću, uz:
  • Domaću lepinju ili somun
  • Mladi sir, kajmak ili pavlaku
  • Ajvar ili urnebes
  • Sezonsku salatu (paradajz, krastavac, luk)

Saveti:

Za više dima: koristite meso sa pravog roštilja i pečene paprike.

Za blažu varijantu: izostavite ljutu papriku.

Za dodatni šmek: dodajte kašiku ajvara u sos tokom kuvanja.

Za bržu verziju: koristite gotov roštilj iz prodavnice ili od prethodnog dana.