Pravilno konzerviran, domaći paradajz čuva svežinu, boju i sočnost, a uz nekoliko trikova vaša zimnica biće jednako ukusna kao i svež paradajz sa pijace.

Ništa ne može da zameni miris domaće hrane i zadovoljstvo kada znate da ste sve pripremili sami. Uz jednostavan postupak, svež paradajz može postati zaliha koja će vam olakšati kuvanje i obogatiti jela tokom hladnih meseci.

PARADAJZ  stock-photo-ripe-very-large-tomatoes-in-a-wooden-basket-on-a-colored-background-706083583.jpg
Kako da sačuvate ukus svežeg paradajiza kao sa pijace tokom zime Foto: Lina Mo/Shutterstock

Kako pripremiti paradajz za zimu

Operite paradajz, presecite ga na pola i očistite od središnjeg dela. Pripremite tegle koje ćete napuniti paradajzom, ali nemojte da ih punite do vrha.

Očistite i isecite jednu papriku, stavite je u secka, zatim dodajte očišćenu glavicu belog luka i peršun. Mešavinu rasporedite preko paradajza u teglama.

paradajz-zimnica.jpg
Pravilno konzerviran, domaći paradajz čuva svežinu, boju i sočnost Foto: printscreen/youtube/My kitchen Tanja

Za preliv, u šerpu sipajte 1,5 litra vode, dodajte 2 lovorova lista, biber u zrnu, 1,5 supene kašike soli i 3 supene kašike šećera. U svaku teglu dodajte po 1 supenu kašiku devetoprocentnog sirćeta.

Šerpu stavite na šporet i sačekajte da preliv proključa, zatim njime prelijte paradajz u teglama. Tegle zatvorite čistim i novim poklopcima. Uzimite dublju šerpu, na dno stavite krpu i poređajte tegle. Sipajte toplu vodu do visine poklopca.

Kada voda proključa, pasterizujte 20 minuta na 80 stepeni Celzijusa. Tegle ostavite da se postepeno ohlade u vodi, a zatim ih premestite na hladno i tamno mesto do upotrebe.

Stil / Žena