Ove kocke za supu su zdrava, prirodna alternativa industrijskim suvim začinima. Ne sadrže konzervanse, a odlične su i za za druga jela, poput rižota, čorbi ili ćifti.

Osnovne informacije:

Kuhinja: domaća

Tip jela: zimnica

Vreme pripreme: 60 minuta ( kocke treba da odstoje 12 sati u zamrzivaču )

Broj porcija: 1,5 kg ili oko 50 kocki

Nivo težine: lako

Screenshot 2025-09-11 095113.png
Prvo operite i osušite svo povrće Foto: Printscreen Youtube

Sastojci:

  • 4–5 šargarepa
  • 1 komorač
  • 1 koren celera
  • Štap i list celera (nekoliko komada)
  • 1 paškanat
  • 1 koren peršuna
  • 1 praziluk
  • 1 keleraba
  • 2 tikvice
  • 2 kašičice kurkume
  • Veza peršuna
  • Maslinovo ulje (za dinstanje)
  • So (10% od težine dinstanog povrća)

Priprema:

Priprema povrća: Operite i osušite svo povrće. Pripremite veliku šerpu i sipajte malo maslinovog ulja da prekrije dno.

Screenshot 2025-09-11 095152.png
Nakon što ste izdinstali svo povrće poklopite i ostavite 10 minuta da odstoji Foto: Printscreen Youtube

  Dinstanje: Iseckajte šargarepu na sitno i stavite u šerpu sa zagrejanim uljem. Promešajte, pokrijte i ostavite da se dinsta na laganoj vatri. Dodajte iseckani praziluk. Poklopite ponovo i nastavite sa seckanjem i dodavanjem ostalog povrća, jedno po jedno, redosledom koji želite. Tikvice i seckani peršun dodajte na samom kraju. Kada sve povrće (osim tikvica i peršuna) bude u šerpi, dinstajte još 20 minuta. Dodajte tikvice, pa krčkajte još 5 minuta. Na kraju dodajte peršun, promešajte i ugasite šporet. Poklopite i ostavite 10 minuta da odstoji.

Merenje i miksanje: Izmerite dinstano povrće – npr. ako dobijete 1500 g, dodajete 150 g soli (10%).Dodajte 2 kašičice kurkume. Sve usitnite štapnim mikserom u glatku smesu.

Screenshot 2025-09-11 095223.png
Dodajte 10 % soli na celokupnu težinu povrća nakon dinstanja i miksanja Foto: Printscreen Youtube

Formiranje i zamrzavanje: Na papir za pečenje stavite smesu i oblikujte pravougaonik ili kvadrat (u skladu s veličinom fioke vašeg zamrzivača). Poravnajte i spljoštite što tanje možete. Stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon toga, izvadite, dodatno spljoštite i grubo isecite oblik kockica. Vratite u zamrzivač. Sledećeg dana kocke će biti dovoljno čvrste da ih precizno isecete i složite u kesu za zamrzavanje.

Rok trajanja: U zamrzivaču ove domaće kocke za supu mogu da stoje do 2 meseca.

Screenshot 2025-09-11 095243.png
Na papir za pečenje stavite smesu i oblikujte pravougaonik ili kvadrat Foto: Printscreen Youtube

Brza supa za 5 minuta:

U malo ključale vode ubacite 2–3 kocke, dodajte rezance i kuvajte par minuta. Ukusna, domaća supa je gotova!

Napomena: Kupovne kocke za supu sadrže oko 50% soli – ove samo 10%, što omogućava da se koristi više kockica bez straha od preslanosti. Ukus možete dodatno obogatiti tako što ćete u povrće dodati beli luk, sušeni paradajz ili suve začine po ukusu.

Domaće kocke za supu
U zamrzivaču ove domaće kocke za supu mogu da stoje do 2 meseca Foto: Printscreen Youtube

Savet:

Kao i kod recepta za paprike u pavlaci, domaće kocke za supu su idealne za zimnicu, a uz to su i mnogo zdravije od industrijskih dodataka. Jednostavno ih pripremite u većoj količini i uživajte cele zime!