Cvekla u tegli je jedno od onih zimskih čuda koje unosi boju i svežinu u hladne dane. Njena blaga slatkoća i osvežavajuća kiselina savršeno se slažu uz gotovo svako jelo – od pečenja i pasulja do salata i sendviča.
Ovaj jednostavan, domaći recept prenosi se s kolena na koleno, a svaka domaćica ima svoju tajnu proporciju sirćeta, šećera i soli. Miris kuvane cvekle i kiseline dok se teglice pasterizuju odmah vraća uspomene na detinjstvo i zimnicu koja čeka na polici.
Bilo da pravite manju količinu za kuću ili punu gajbu za celu zimu, uspeh je zagarantovan – jer domaća cvekla u tegli uvek ima onaj poseban ukus doma.
Osnovne informacije
Priprema: 40–60 minuta
Kuvanje: oko 30 minuta
Količina: 6–8 tegli (zavisi od veličine cvekle)
Težina pripreme: Lako
Sastojci
- Cvekla (po želji, oko 3–4 kg)
- 1 l vode
- 500 ml alkoholnog sirćeta
- 200 g šećera
- 2 kašike soli
- (opciono) konzervans – po uputstvu sa pakovanja
- (po želji) zrna crnog bibera i slačice za aromu
Priprema
1. Priprema cvekle
Dobro operite cveklu i kuvajte je u ljusci dok ne omekša (oko 30–40 minuta, zavisno od veličine). Kada je kuvana, ocedite je i ostavite da se ohladi. Zatim je ogulite i isecite na kolutove ili kockice po želji.
2. Priprema preliva
U većoj šerpi pomešajte vodu, sirće, šećer i so. Stavite na vatru i mešajte dok se šećer i so ne istope. Ako koristite konzervans, dodajte ga prema uputstvu proizvođača, kada skinete preliv sa vatre.
3. Spajanje cvekle i preliva
U posudi pomešajte isečenu cveklu sa vrućim prelivom i ostavite da odstoji oko 30 minuta da se ukusi prožmu. Po želji, dodajte još malo sirćeta ili soli za intenzivniji ukus.
4. Složite u tegle
Sterilisane tegle napunite cveklom i prelivom do vrha. Ako volite jači, začinjeniji ukus, na dno svake tegle ubacite nekoliko zrna bibera i slačice.
5. Zatvorite i pasterizujte
Dobro zatvorite tegle metalnim poklopcima i pasterizujte ih 10–15 minuta u rerni ili u većoj šerpi s toplom vodom (voda treba da dopire do 2/3 visine tegli). Nakon toga ih izvadite, ohladite i obrišite.
6. Čuvanje
Tegle odložite na tamno i hladno mesto. Cvekla će biti najbolja za konzumaciju nakon 3–4 nedelje, kada se svi ukusi savršeno sjedine.
Saveti za savršenu domaću cveklu
- Cveklu kuvajte s korom – tako zadržava boju i sokove.
- Ne prekuvavajte je, da ne postane kašasta.
- Ako volite slađu varijantu, dodajte još kašiku šećera u preliv.
- Tegle i poklopce obavezno sterilišite – čista tegla znači dugotrajnu zimnicu.
Serviranje
Poslužite ohlađenu cveklu kao salatu uz kuvani krompir, pasulj, roštilj ili pečenje. Njena rubin-crvena boja i blagi, kiselkasto-slatki ukus učiniće svako jelo posebnim.