Cvekla u tegli je jedno od onih zimskih čuda koje unosi boju i svežinu u hladne dane. Njena blaga slatkoća i osvežavajuća kiselina savršeno se slažu uz gotovo svako jelo – od pečenja i pasulja do salata i sendviča.

Ovaj jednostavan, domaći recept prenosi se s kolena na koleno, a svaka domaćica ima svoju tajnu proporciju sirćeta, šećera i soli. Miris kuvane cvekle i kiseline dok se teglice pasterizuju odmah vraća uspomene na detinjstvo i zimnicu koja čeka na polici.

Bilo da pravite manju količinu za kuću ili punu gajbu za celu zimu, uspeh je zagarantovan – jer domaća cvekla u tegli uvek ima onaj poseban ukus doma.

profimedia0374793471.jpg
Foto: Profimedia

Osnovne informacije

Priprema: 40–60 minuta
Kuvanje: oko 30 minuta
Količina: 6–8 tegli (zavisi od veličine cvekle)
Težina pripreme: Lako

Sastojci

  • Cvekla (po želji, oko 3–4 kg)
  • 1 l vode
  • 500 ml alkoholnog sirćeta
  • 200 g šećera
  • 2 kašike soli
  • (opciono) konzervans – po uputstvu sa pakovanja
  • (po želji) zrna crnog bibera i slačice za aromu
shutterstock-523562911.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema

1. Priprema cvekle

Dobro operite cveklu i kuvajte je u ljusci dok ne omekša (oko 30–40 minuta, zavisno od veličine). Kada je kuvana, ocedite je i ostavite da se ohladi. Zatim je ogulite i isecite na kolutove ili kockice po želji.

2. Priprema preliva

U većoj šerpi pomešajte vodu, sirće, šećer i so. Stavite na vatru i mešajte dok se šećer i so ne istope. Ako koristite konzervans, dodajte ga prema uputstvu proizvođača, kada skinete preliv sa vatre.

3. Spajanje cvekle i preliva

U posudi pomešajte isečenu cveklu sa vrućim prelivom i ostavite da odstoji oko 30 minuta da se ukusi prožmu. Po želji, dodajte još malo sirćeta ili soli za intenzivniji ukus.

cvekla.jpg
Foto: Thinkstock

4. Složite u tegle

Sterilisane tegle napunite cveklom i prelivom do vrha. Ako volite jači, začinjeniji ukus, na dno svake tegle ubacite nekoliko zrna bibera i slačice.

5. Zatvorite i pasterizujte

Dobro zatvorite tegle metalnim poklopcima i pasterizujte ih 10–15 minuta u rerni ili u većoj šerpi s toplom vodom (voda treba da dopire do 2/3 visine tegli). Nakon toga ih izvadite, ohladite i obrišite.

6. Čuvanje

Tegle odložite na tamno i hladno mesto. Cvekla će biti najbolja za konzumaciju nakon 3–4 nedelje, kada se svi ukusi savršeno sjedine.

Saveti za savršenu domaću cveklu

  • Cveklu kuvajte s korom – tako zadržava boju i sokove.
  • Ne prekuvavajte je, da ne postane kašasta.
  • Ako volite slađu varijantu, dodajte još kašiku šećera u preliv.
  • Tegle i poklopce obavezno sterilišite – čista tegla znači dugotrajnu zimnicu.
shutterstock-217134265.jpg
Foto: Shutterstock

Serviranje

Poslužite ohlađenu cveklu kao salatu uz kuvani krompir, pasulj, roštilj ili pečenje. Njena rubin-crvena boja i blagi, kiselkasto-slatki ukus učiniće svako jelo posebnim.