Pet savršenih recepata za pet radnih dana u nedelji! Donosimo vam recepte i ideje za najbolji i najzdraviji ručak na kašiku po preporuci fud blogerke Danijele Pantić:
Imuno potaž:
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 3 šargarepe
- 2 krompira
- 4 manje stabljike celera, možete koren umesto stabljika 2 korena peršuna (zelen)
- 1/2 kelerabe, ako nemate pojačajte nešto od povrća
- Oko 1l vode
- Biber, suvi začin, so, beli luk u prahu, mlevena paprika, peršun(može i suvi)
Priprema:
Povrće naseckati na kockice približno iste veličine.
Propržiti crni luk, zatim dodati ostalo povrće, promešati i sipati litar vode.
Kada povrće omekša usitniti štapnim mikserom ili u blenderu pa dodati još malo vode do željene gustine.
Na kraju dodati predložene začine, kuvati još par minuta.
Jesenja čorbica
Potrebno je:
- 3 manja krompira
- 3 šargarepe
- 1 crveni luk
- nekoliko češnjeva belog luka/ ili u prahu
- dve i po čaše graška
- pavlaka za kuvanje
- Dve i po čaše vode
- 2 kašike gustina/čvrstina
Začini: suvi začin, biber, origano, suvi peršun, beli luk u prahu
Priprema:
- Luk sitno naseckati i propržiti par minuta.
- Dodati sitno naseckani krompir, šargarepu i sve začine, malo propržiti, a zatim dodati dve, tri manje čaše vode (dovoljno je samo malo da prekrije povrće).
- Posle 10-15 minuta dodati grašak i kuvati još 15 minuta (dok povrće ne omekša).
- Dodajte još začina po ukusu i vode ako je potrebno. Kada je gotovo, u činijici pomešati pola šolje pavlake za kuvanje i dve kašike gustina pa dodati povrću.
- Ravnomerno rasporedite i ako fali vode, dodajte malo.
- Kuvajte još par minuta i gotovo je.
- Dobićete fino, kremasto jelo.
- Polužite uz malo pavlake za kuvanje i omiljeni začin.
Zdravlje čorbica
Potrebno je:
- 500 g mlevenog pilećeg filea
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 1 tikvica
- 5 manjih krompira
- 3 veće šargarepe
- Pola kese smrznutog graška
- 2 konzerve seckanog paradajza, može i vaš domaći
- 5 čaša bujona(kupite gotov a možete i sami skuvati od kocke za supu)
Začini: Suvi začin, biber, beli luk u granulama, italijanski začin, kašičica šećera (da neutrališe kiselinu paradajza)
Priprema:
- Svo povrće naseckati sitno.
- U veću posudu staviti malo ulja i propržiti crni a zatim dodati i beli luk.
- Ubaciti mlevenu piletinu i pržiti dok ne pobeli razbijajući je sve vreme da se ne bi slepila.
- Ubaciti povrće i promešati.
- Naliti bujonom.
- Začiniti po ukusu i krčkati dok krompir ne omekša.
- Gustinu jela prilagodite ukusu, ako volite gušće dodajte manje tečnosti, a ukoliko volite da više bude čorbasto dodajte još.
Najtraženija čorbica
Potrebno je:
- 1 kockica putera
- 1-2 kašike maslinovog ulja/ ili po izboru
- 2 šargarepe
- 2 štapa celera
- 1 crni luk
- 2 čena belig luka
- 3 srednja krompira
- 1 manji brokoli(možete i zamrznuti)
- Pola konzerve kukuruza, možete i zamrznuti
Bujon: Napravite od 700ml vode i kašike suvog začina/kocke za supu
Začini: suvi začin, italijanski začin, biber, so
Za beli kremasti deo:
- 4 kaška ulja/ kod mene maslinovo
- 5 ravnih kašika brašna(kod mene speltino 630)
- 300ml-400ml mleka
- 1/2 šolje pavlake za kuvanje
- 100g rendanog tvrdog cheddar sira/ po izboru/ nije obavezno
Priprema:
- U većoj šerpi na srednjoj vatru otopite 1 kašiku putera sa maslinovim uljem.
- Dodajte šargarepu, celer i luk.
- Pržite 5–7 minuta.
- Dodajte beli luk i pržite još 30 sekundi.
- Ubacite iseckan krompir, italijanski začin, so, biber i bujon.
- Pustite da provri na srednjoj vatri, poklopite i kuvajte 10–15 minuta, dok povrće ne omekša.
- Dodajte brokoli i kukuruz.
- Kuvajte dok sve ne omekša.
- Na 4 kašike ulja kratko propržiti brašno mešajući žicom 1 minut. Postepeno sipajte mleko, stalno muteći da smesa ostane glatka. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne i počne blago da vri.
- Dodajte pavlaku i sklonite sa vatre.
- Sipajte mlečnu smesu u supu i dobro promešajte.
- Smanjite vatru, dodajte sir i mešajte dok se ne otopi(ne morate ovaj korak ako ne želite)
- Probajte i po potrebi prilagodite začine.
Italijanska penicilin supa
Potrebno je:
- 2 šargarepe
- 3 stabljike celer
- 1 crni luk
- 8 čenova belog luka
- 8 šoljica pilećeg bujona
- 2,5 kašičice putera
- 2 kašike sveže mlevenog crnog bibera
- 2 jajeta
- 3 kašike parmezana
- 2 kašike svežeg peršuna
- 225 g testenine
Postupak:
- U velikom loncu na srednjoj vatri pomešajte šargarepu iseckanu na kockice, komadiće celera, seckani crni luk, krupno seckani beli luk, 6 šoljica pilećeg bujona i so.
- Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, 25-30 minuta.
- Kada povrće dovoljno omekša, usitnite ga štapnim mikserom dok supa ne dobije nežno narandžastu boju, ali sa vidljivim komadićima povrća. Ako nemate ručni mikser, supu pažljivo prebacite u blender i blendajte do željene konzistencije.
- Dodajte preostale 2 šolje bujona, umešajte 1 kašiku putera i začinite sveže mlevenim biberom po ukusu.
- Ponovo zagrejte supu na laganoj vatri.
- U međuvremenu u manjoj činiji umutite jaja, sitno narendani parmezan i seckani peršun.
- Mešajući supu, polako sipajte mešavinu jaja, sira i peršuna, omogućavajući da se formiraju delikatne trake kuvanog jajeta.
- U posebnom loncu prokuvajte posoljenu vodu i skuvajte male testenine prema uputstvima na pakovanju. Ocedite i prebacite u činiju, pa dodajte preostalu kašiku putera i promešajte da se ravnomerno premaže.
- Prilikom serviranja u svaku činiju stavite nekoliko kašika testenine, pa prelijte vrelom supom.
- Po želji dodajte još parmezana i svežeg peršuna za dodatni ukus. Prijatno!