Pet savršenih recepata za pet radnih dana u nedelji! Donosimo vam recepte i ideje za najbolji i najzdraviji ručak na kašiku po preporuci fud blogerke Danijele Pantić:

Imuno potaž:

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 3 šargarepe
  • 2 krompira
  • 4 manje stabljike celera, možete koren umesto stabljika 2 korena peršuna (zelen)
  • 1/2 kelerabe, ako nemate pojačajte nešto od povrća
  • Oko 1l vode
  • Biber, suvi začin, so, beli luk u prahu, mlevena paprika, peršun(može i suvi)

Priprema:

Povrće naseckati na kockice približno iste veličine.

Propržiti crni luk, zatim dodati ostalo povrće, promešati i sipati litar vode.

Kada povrće omekša usitniti štapnim mikserom ili u blenderu pa dodati još malo vode do željene gustine.

Na kraju dodati predložene začine, kuvati još par minuta.

7 predloga za ručak po mediteranskoj dijeti za 7 dana u nedelji: Zdravi obroci koji će vas zasititi, a do kraja nedelje ćete čak i smršati

corba-od-tikvica.jpg
Imuno čorbica se sprema baš brzo Foto: Shuterstock

 Jesenja čorbica

Potrebno je:

  • 3 manja krompira
  • 3 šargarepe
  • 1 crveni luk
  • nekoliko češnjeva belog luka/ ili u prahu
  • dve i po čaše graška
  • pavlaka za kuvanje
  • Dve i po čaše vode
  • 2 kašike gustina/čvrstina

Začini: suvi začin, biber, origano, suvi peršun, beli luk u prahu

Priprema:

  1. Luk sitno naseckati i propržiti par minuta.
  2. Dodati sitno naseckani krompir, šargarepu i sve začine, malo propržiti, a zatim dodati dve, tri manje čaše vode (dovoljno je samo malo da prekrije povrće).
  3. Posle 10-15 minuta dodati grašak i kuvati još 15 minuta (dok povrće ne omekša).
  4. Dodajte još začina po ukusu i vode ako je potrebno. Kada je gotovo, u činijici pomešati pola šolje pavlake za kuvanje i dve kašike gustina pa dodati povrću.
  5. Ravnomerno rasporedite i ako fali vode, dodajte malo.
  6. Kuvajte još par minuta i gotovo je.
  7. Dobićete fino, kremasto jelo.
  8. Polužite uz malo pavlake za kuvanje i omiljeni začin.

5 predloga za ručak: Domaća hrana koja greje dušu, puni stomak i čuva vitak struk

p.jpg
Jesenja čorbica sa graškom Foto: Profimedia


Zdravlje čorbica

Potrebno je:

  • 500 g mlevenog pilećeg filea
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 1 tikvica
  • 5 manjih krompira
  • 3 veće šargarepe
  • Pola kese smrznutog graška
  • 2 konzerve seckanog paradajza, može i vaš domaći
  • 5 čaša bujona(kupite gotov a možete i sami skuvati od kocke za supu)

Začini: Suvi začin, biber, beli luk u granulama, italijanski začin, kašičica šećera (da neutrališe kiselinu paradajza)

Priprema:

  1. Svo povrće naseckati sitno.
  2. U veću posudu staviti malo ulja i propržiti crni a zatim dodati i beli luk.
  3. Ubaciti mlevenu piletinu i pržiti dok ne pobeli razbijajući je sve vreme da se ne bi slepila.
  4. Ubaciti povrće i promešati.
  5. Naliti bujonom.
  6. Začiniti po ukusu i krčkati dok krompir ne omekša.
  7. Gustinu jela prilagodite ukusu, ako volite gušće dodajte manje tečnosti, a ukoliko volite da više bude čorbasto dodajte još.
shutterstock-215961934.jpg
Foto: Shutterstock


Najtraženija čorbica

Potrebno je:

  • 1 kockica putera
  • 1-2 kašike maslinovog ulja/ ili po izboru
  • 2 šargarepe
  • 2 štapa celera
  • 1 crni luk
  • 2 čena belig luka
  • 3 srednja krompira
  • 1 manji brokoli(možete i zamrznuti)
  • Pola konzerve kukuruza, možete i zamrznuti

Bujon: Napravite od 700ml vode i kašike suvog začina/kocke za supu

Začini: suvi začin, italijanski začin, biber, so

Za beli kremasti deo:

  • 4 kaška ulja/ kod mene maslinovo
  • 5 ravnih kašika brašna(kod mene speltino 630)
  • 300ml-400ml mleka
  • 1/2 šolje pavlake za kuvanje
  • 100g rendanog tvrdog cheddar sira/ po izboru/ nije obavezno

Priprema:

  1. U većoj šerpi na srednjoj vatru otopite 1 kašiku putera sa maslinovim uljem.
  2. Dodajte šargarepu, celer i luk.
  3. Pržite 5–7 minuta.
  4. Dodajte beli luk i pržite još 30 sekundi.
  5. Ubacite iseckan krompir, italijanski začin, so, biber i bujon.
  6. Pustite da provri na srednjoj vatri, poklopite i kuvajte 10–15 minuta, dok povrće ne omekša.
  7. Dodajte brokoli i kukuruz.
  8. Kuvajte dok sve ne omekša.
  9. Na 4 kašike ulja kratko propržiti brašno mešajući žicom 1 minut. Postepeno sipajte mleko, stalno muteći da smesa ostane glatka. Kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne i počne blago da vri.
  10. Dodajte pavlaku i sklonite sa vatre.
  11. Sipajte mlečnu smesu u supu i dobro promešajte.
  12. Smanjite vatru, dodajte sir i mešajte dok se ne otopi(ne morate ovaj korak ako ne želite)
  13. Probajte i po potrebi prilagodite začine. 
corba.jpg
Foto: Printscreen/YouTube

Italijanska penicilin supa

Potrebno je:

  • 2 šargarepe
  • 3 stabljike celer
  • 1 crni luk
  • 8 čenova belog luka
  • 8 šoljica pilećeg bujona
  • 2,5 kašičice putera
  • 2 kašike sveže mlevenog crnog bibera
  • 2 jajeta
  • 3 kašike parmezana
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 225 g testenine

Postupak:

  1. U velikom loncu na srednjoj vatri pomešajte šargarepu iseckanu na kockice, komadiće celera, seckani crni luk, krupno seckani beli luk, 6 šoljica pilećeg bujona i so.
  2. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte, povremeno mešajući, dok povrće ne omekša, 25-30 minuta.
  3. Kada povrće dovoljno omekša, usitnite ga štapnim mikserom dok supa ne dobije nežno narandžastu boju, ali sa vidljivim komadićima povrća. Ako nemate ručni mikser, supu pažljivo prebacite u blender i blendajte do željene konzistencije.
  4. Dodajte preostale 2 šolje bujona, umešajte 1 kašiku putera i začinite sveže mlevenim biberom po ukusu.
  5. Ponovo zagrejte supu na laganoj vatri.
  6. U međuvremenu u manjoj činiji umutite jaja, sitno narendani parmezan i seckani peršun.
  7. Mešajući supu, polako sipajte mešavinu jaja, sira i peršuna, omogućavajući da se formiraju delikatne trake kuvanog jajeta.
  8. U posebnom loncu prokuvajte posoljenu vodu i skuvajte male testenine prema uputstvima na pakovanju. Ocedite i prebacite u činiju, pa dodajte preostalu kašiku putera i promešajte da se ravnomerno premaže.
  9. Prilikom serviranja u svaku činiju stavite nekoliko kašika testenine, pa prelijte vrelom supom.
  10. Po želji dodajte još parmezana i svežeg peršuna za dodatni ukus. Prijatno!