Ideje za ručak su nešto svima nama treba, a mi vam danas predlažemo 5 domaćih jela koje možete spremati tokom ove nedelje. Ukoliko ih jedete svaki dan osećaćete se zdravije i poletnije, jer su to recepti za ručak pun vitamina i minerala.

Ponedeljak - Sladak kupus sa svinjetinom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Srpska / balkanska
  • Tip jela: Glavno jelo (varivo / kuvano jelo)
  • Vreme pripreme: oko 20–30 minuta (seckanje i prženje mesa i povrća)
  • Ukupno vreme pripreme: 1,5–2 sata (kuvanje na laganoj vatri)
  • Kalorije: oko 250–300 kcal po porciji (zavisi od količine mesa i masnoće)
  • Broj porcija: 4–6
  • Težina pripreme: Lako do srednje

Potrebno je:

  • 1 glavica kupusa
  • 400 grama svinjetine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • 1 paradajz
  • 1 zelena paprika
  • 1 crvena paprika
  • so, biber, začinska paprika, 3 lista lovora i 1 kašika masti
  • 3 čena belog luka
  • 1 vezica svežeg peršuna

Priprema:

  1. Na masti prodinstajte secakn luk, šargarepu, paradajz i paprike.
  2. Dodajte osoljeno meso.
  3. Dodajte kupus iseckan na sitno i nalijte vodom.
  4. Dodajte lovor i pustite neka sve kuva oko 1sat.
  5. Dodati začine i vezicu svežeg peršuna.
shutterstock-2171457195.jpg
Sladak kupus je jedno od najzdravijih jela Foto: Shutterstock

Utorak - Pileća krem čorbica

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Srpska / domaća (sa primesama evropske kuhinje)
  • Tip jela: Predjelo ili lagano glavno jelo (čorba / supa)
  • Vreme pripreme: oko 15–20 minuta (priprema mesa i povrća)
  • Ukupno vreme pripreme: 40–50 minuta
  • Kalorije: oko 120–150 kcal po porciji (zavisi od količine pavlake i mesa)
  • Broj porcija: 4–6
  • Težina pripreme: Lako

Potrebno:

  • 300 grama pilećeg filea
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 3 krompira
  • 1 paradajz
  • 1 kašika pavlake, 
  • 1 jaje
  • so i biber
  • veza peršuna

Priprema:

  1. U lonac stavite oljušteno povrće i meso. 
  2. Kuvajte sve oko 30 minuta. 
  3. Meso izvadite na dasku za sečenje i isitnite ga na kocke. 
  4. Povrće sameljite štapnim mikserom dok ne dobijete krem čorbu.
  5. Vratite meso u čorbu.
  6. U činijici umutite jaje, so i biber, pavlaku i malo čorbe iz lonca. Time začinite čorbu koja vri.
  7. Pusite sve da vri oko 10 minuta.
  8. Dodajte svež peršun i sklonite sa  ringle.
shutterstock-2203975049.jpg
Pileća krem čorba je savršenstvo Foto: Shutterstock

Sreda - Kuvano sočivo na gusto sa pastrmkom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Mediteranska / moderna domaća
  • Tip jela: Glavno jelo (proteinsko, zdravo)
  • Vreme pripreme: 15–20 minuta (priprema sočiva i ribe)
  • Ukupno vreme pripreme: 35–45 minuta
  • Kalorije: oko 250–300 kcal po porciji (zavisi od količine masnoće)
  • Broj porcija: 2–4
  • Težina pripreme: Lako do srednje

Potrebno je:

  • 2 očišćene pastrmke
  • 400 grama zelenog sočiva
  • 1 šargarepa, 
  • 1 glavica crnog luka
  • malo ulja
  • so i biber,
  • peršun

Priprema:

  1. Pastrmke premažite uljem i dobro osolite pa stavite u rernu da se ispeku.
  2. Dok se pastrmke peku, pripremite sočivo. 
  3. U dubljem tiganju prodinstajte crni luk i rendanu šargarepu. Dodajte dobro oprano sočivo i sve nalijte vodom samo malo da ogrezne.
  4. Nakon 30 minuta kako vri, dodajte začine i mešajte. 
  5. Kada voda ispari, ostaće vam čisto kuvano sočivo koje možete poslužiti uz pečenu pastrmku.
profimedia0396562694.jpg
Pastrmka je uvek dobar izbor Foto: Profimedia

 Četvrtak - Zapečeni karfiol

Osnovne informacije

  • Kuhinja: Srpska / evropska domaća kuhinja
  • Tip jela: Prilog ili lagano glavno jelo (zapečeno povrće)
  • Vreme pripreme: oko 15–20 minuta (blanširanje i priprema sosa)
  • Ukupno vreme pripreme: 35–45 minuta
  • Kalorije: oko 150–220 kcal po porciji (zavisi od količine sira i pavlake)
  • Broj porcija: 4
  • Težina pripreme: Lako

Potreni sastojci

  • 1 glavica veća karfiola
  • 1 litar mleka
  • so i biber
  • 3 kašike brašna
  • 1 kockica putera
  • 1 kisela pavlaka
  • 100 grama kačkavalja

Priprema:

  1. Glavicu karfiola obarite blago u ključaloj slanoj vodi. 
  2. Napravite bešamel tako što ćete na kockici putera prepržiti brašno, pa dodati mleko dok se sve ne zgusne.
  3. U vatroslanu činiju poređajte poluobarene cvetove karfiola, prelijte ih sa bešamelom u koji ste umutili kiselu pavlaku. 
  4. Narendajte kačkavalj i sve zapecite 15 minuta u rerni.
yapecnei-karfiol.jpg
Zapečeni karfiol je savršen ručak Foto: Printscreen Yotube/ Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)

 Petak - Gulaš od šampinjona i proso

Osnovne infromacije

  • Kuhinja: Srpska / srednjeevropska (posno ili vegetarijansko jelo)
  • Tip jela: Glavno jelo ili toplo varivo
  • Vreme pripreme: oko 15–20 minuta (seckanje i priprema povrća)
  • Ukupno vreme pripreme: 40–50 minuta
  • Kalorije: oko 120–180 kcal po porciji (bez mesa, zavisi od masnoće i zaprške)
  • Broj porcija: 4
  • Težina pripreme: lako

Potrebno je:

  • 400 grama šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 500 ml paradajz sosa
  • so i biber
  • 1 kafena kašičica brašna
  • 150 grama prosa

Priprema:

  1. Jednu šolju opranog prosa, prelijte sa 3 šolje vode i kuvajte dok se proso ne skuva. 
  2. U šerpici prodinstajte luk i dodajte iseckane pečurke.
  3. Dolijte paradajz sos i kuvajte
  4. Dodajte so i biber i peršun po želji.
shutterstock-1443256391.jpg
Foto: Shutterstock