Ideje za ručak su nešto svima nama treba, a mi vam danas predlažemo 5 domaćih jela koje možete spremati tokom ove nedelje. Ukoliko ih jedete svaki dan osećaćete se zdravije i poletnije, jer su to recepti za ručak pun vitamina i minerala.
Ponedeljak - Sladak kupus sa svinjetinom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Srpska / balkanska
- Tip jela: Glavno jelo (varivo / kuvano jelo)
- Vreme pripreme: oko 20–30 minuta (seckanje i prženje mesa i povrća)
- Ukupno vreme pripreme: 1,5–2 sata (kuvanje na laganoj vatri)
- Kalorije: oko 250–300 kcal po porciji (zavisi od količine mesa i masnoće)
- Broj porcija: 4–6
- Težina pripreme: Lako do srednje
Potrebno je:
- 1 glavica kupusa
- 400 grama svinjetine
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 paradajz
- 1 zelena paprika
- 1 crvena paprika
- so, biber, začinska paprika, 3 lista lovora i 1 kašika masti
- 3 čena belog luka
- 1 vezica svežeg peršuna
Priprema:
- Na masti prodinstajte secakn luk, šargarepu, paradajz i paprike.
- Dodajte osoljeno meso.
- Dodajte kupus iseckan na sitno i nalijte vodom.
- Dodajte lovor i pustite neka sve kuva oko 1sat.
- Dodati začine i vezicu svežeg peršuna.
Sladak kupus je jedno od najzdravijih jela Foto: Shutterstock
Utorak - Pileća krem čorbica
Osnovne informacije
- Kuhinja: Srpska / domaća (sa primesama evropske kuhinje)
- Tip jela: Predjelo ili lagano glavno jelo (čorba / supa)
- Vreme pripreme: oko 15–20 minuta (priprema mesa i povrća)
- Ukupno vreme pripreme: 40–50 minuta
- Kalorije: oko 120–150 kcal po porciji (zavisi od količine pavlake i mesa)
- Broj porcija: 4–6
- Težina pripreme: Lako
Potrebno:
- 300 grama pilećeg filea
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 3 krompira
- 1 paradajz
- 1 kašika pavlake,
- 1 jaje
- so i biber
- veza peršuna
Priprema:
- U lonac stavite oljušteno povrće i meso.
- Kuvajte sve oko 30 minuta.
- Meso izvadite na dasku za sečenje i isitnite ga na kocke.
- Povrće sameljite štapnim mikserom dok ne dobijete krem čorbu.
- Vratite meso u čorbu.
- U činijici umutite jaje, so i biber, pavlaku i malo čorbe iz lonca. Time začinite čorbu koja vri.
- Pusite sve da vri oko 10 minuta.
- Dodajte svež peršun i sklonite sa ringle.
Pileća krem čorba je savršenstvo Foto: Shutterstock
Sreda - Kuvano sočivo na gusto sa pastrmkom
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Mediteranska / moderna domaća
- Tip jela: Glavno jelo (proteinsko, zdravo)
- Vreme pripreme: 15–20 minuta (priprema sočiva i ribe)
- Ukupno vreme pripreme: 35–45 minuta
- Kalorije: oko 250–300 kcal po porciji (zavisi od količine masnoće)
- Broj porcija: 2–4
- Težina pripreme: Lako do srednje
Potrebno je:
- 2 očišćene pastrmke
- 400 grama zelenog sočiva
- 1 šargarepa,
- 1 glavica crnog luka
- malo ulja
- so i biber,
- peršun
Priprema:
- Pastrmke premažite uljem i dobro osolite pa stavite u rernu da se ispeku.
- Dok se pastrmke peku, pripremite sočivo.
- U dubljem tiganju prodinstajte crni luk i rendanu šargarepu. Dodajte dobro oprano sočivo i sve nalijte vodom samo malo da ogrezne.
- Nakon 30 minuta kako vri, dodajte začine i mešajte.
- Kada voda ispari, ostaće vam čisto kuvano sočivo koje možete poslužiti uz pečenu pastrmku.
Pastrmka je uvek dobar izbor Foto: Profimedia
Četvrtak - Zapečeni karfiol
Osnovne informacije
- Kuhinja: Srpska / evropska domaća kuhinja
- Tip jela: Prilog ili lagano glavno jelo (zapečeno povrće)
- Vreme pripreme: oko 15–20 minuta (blanširanje i priprema sosa)
- Ukupno vreme pripreme: 35–45 minuta
- Kalorije: oko 150–220 kcal po porciji (zavisi od količine sira i pavlake)
- Broj porcija: 4
- Težina pripreme: Lako
Potreni sastojci
- 1 glavica veća karfiola
- 1 litar mleka
- so i biber
- 3 kašike brašna
- 1 kockica putera
- 1 kisela pavlaka
- 100 grama kačkavalja
Priprema:
- Glavicu karfiola obarite blago u ključaloj slanoj vodi.
- Napravite bešamel tako što ćete na kockici putera prepržiti brašno, pa dodati mleko dok se sve ne zgusne.
- U vatroslanu činiju poređajte poluobarene cvetove karfiola, prelijte ih sa bešamelom u koji ste umutili kiselu pavlaku.
- Narendajte kačkavalj i sve zapecite 15 minuta u rerni.
Zapečeni karfiol je savršen ručak Foto: Printscreen Yotube/ Simply Delicious (Jednostavno Ukusno)
Petak - Gulaš od šampinjona i proso
Osnovne infromacije
- Kuhinja: Srpska / srednjeevropska (posno ili vegetarijansko jelo)
- Tip jela: Glavno jelo ili toplo varivo
- Vreme pripreme: oko 15–20 minuta (seckanje i priprema povrća)
- Ukupno vreme pripreme: 40–50 minuta
- Kalorije: oko 120–180 kcal po porciji (bez mesa, zavisi od masnoće i zaprške)
- Broj porcija: 4
- Težina pripreme: lako
Potrebno je:
- 400 grama šampinjona
- 1 glavica crnog luka
- 500 ml paradajz sosa
- so i biber
- 1 kafena kašičica brašna
- 150 grama prosa
Priprema:
- Jednu šolju opranog prosa, prelijte sa 3 šolje vode i kuvajte dok se proso ne skuva.
- U šerpici prodinstajte luk i dodajte iseckane pečurke.
- Dolijte paradajz sos i kuvajte
- Dodajte so i biber i peršun po želji.
Foto: Shutterstock
Budi deo Stil zajednice.