Osnovne informacije:

Kuhinja: Balkanska
Vreme pripreme: oko 1 h
Broj porcija: 8
Kalorije: 300–400 kcal po porciji
Težina pripreme: Lako 

krompir-paprikas.jpg
Pileći paprikaš sa krompirom Foto: Printscreen/YouTube

  Sastojci (varijanta sa krompirom i piletinom):

  • 1 kašika ulja ili masti
  • 1 crni luk, seckan na kockice
  • Beli luk, sitno seckan (opciono)
  • 2 kašike slatke crvene paprike u prahu
  • 1 kašika aleve paprike
  • Po ukusu tucana paprika, so i biber
  • 150 ml vode za zapršku
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika svežeg, seckanog peršuna
  • 300 grama pilećih komada ili mesa po želji
  • 300 grama krompira, sečenog na četvrtine ili kocke
  • 1 veća šargarepa, sečena na kolutove (opciono)
  • 1 veća paprika, sečena na kocke
  • 1 paradajz, sečen na kolutove ili polovine (opciono)
profimedia0285102848.jpg
Povrće Foto: Profimedia

  Uputstvo:

Priprema osnove: U šerpi zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut-dva.

Dodavanje začina i mesa: Dodajte slatku papriku, alevu papriku, tucanu papriku, so i biber. Dobro promešajte. Dodajte komade piletine i propržite ih par minuta sa svih strana.

Dodavanje povrća: Ubacite šargarepu (ako koristite), papriku isečenu na kocke, i paradajz isečen na kolutove.

Dodavanje tečnosti: Dolijte vode, toliko da pokrije sastojke. Možete dodati i kocku za supu za bogatiji ukus.

Kuvanje: Poklopite šerpu i kuvajte na niskoj vatri dok meso i povrće ne počnu da omekšavaju.

Dodavanje krompira: Kada meso upola skuvano, ubacite krompir sečen na kockice. Nastavite da kuvate dok krompir ne omekša.

Zaprška: U manjoj posudi pomešajte 2 kašike brašna sa 150 ml vode da dobijete glatku smesu.

Dovršenje: Kad je krompir skuvan, umešajte brašno i vodu u paprikaš i kuvajte još oko 10 minuta.

20240601-12-54-40pileci-krompir-paprikas-probajte-ovaj-recept-bicete-prezadovoljni--youtube.jpg
odajte seckani peršun. Poslužite toplo, uz hleb i salatu Foto: Printscreen Youtube/ Kuvajmo lako

  Serviranje: Dodajte seckani peršun. Poslužite toplo, uz hleb i salatu.

Serviranje:

  • Poslužiti toplo, uz domaći hleb, kiselu pavlaku ili sezonsku salatu.
  • Paprikaš se lepo slaže i uz testeninu ili pire krompir ako želite drugačiji prilog.

Praktični saveti:

  1. Za bogatiji ukus možete koristiti i pileći temeljac umesto vode.
  2. Ako želite da paprikaš ima još više „duše“, dinstajte luk duže – on daje osnovu ukusa.
  3. Jelo je još ukusnije dan kasnije, kada se ukusi prožmu.