Ako tražite osvežavajući i sočan desert, griz kolač sa pomorandžom je pravi izbor! Mekani kolač bogat aromom pomorandže, sa laganom i vazdušastom teksturom, savršen je za popodnevnu kafu ili čaj. Ovaj recept je jednostavan, brz i pravi se od sastojaka koje uglavnom imate kod kuće. Preliv od soka pomorandže daje mu dodatnu sočnost i citrusni ukus koji oduševljava ukućane.
Sastojci za griz kolač sa pomorandžom
Za kolač:
- 200 g griza
- 100 g brašna
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja
- Rendana korica 1 pomorandže
- (opciono: 1 kašika kokosovog brašna)
Za sirup:
- Sok 2 velike pomorandže (oko 200 ml)
- 150 ml vode
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
Kako napraviti griz kolač sa pomorandžom – korak po korak:
1. korak – Testo
U jednoj činiji pomešati suve sastojke: brašno, griz, šećer i prašak za pecivo.
U drugoj umutiti jaja, jogurt i ulje. Spojiti sve zajedno, dodati narendanu koricu pomorandže i kratko promešati.
2. korak – Pečenje
Smesu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh.
Peći na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni.
3. korak – Sirup
Dok se kolač peče, skuvati sirup: voda + sok od pomorandže + šećer + vanilin šećer. Kuvati 5 minuta, dok se šećer potpuno ne rastopi.
4. korak – Prelivanje kolača
Vreo sirup preliti preko vrućeg kolača. Ostaviti da se potpuno ohladi kako bi upio sav preliv.
Kada se ohladi, lako se seče i ostaje sočan i naredna 2 dana!
Savet plus:
Za još bolji ukus dodajte kašičicu meda u sirup ili ukrasite kolač kokosom nakon prelivanja.
