Grčki kolač od griza i pomorandže: Topi se u ustima koliko je sočan, a pravi se nikad lakše

Obavezno isprobajte ovu sočnu poslasticu koja osvaja izvanrednim ukusom svakog ko je proba!

Recepti
00:01h
Grčki kolač od griza i pomorandže: Topi se u ustima koliko je sočan, a pravi se nikad lakše
Foto: Shutterstock

Grčki kolač od griza i pomorandže omiljena je poslastica mnogim sladokuscima, pravi se vrlo jednostavno i veoma je izdašan.

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 100 g jogurta
  • 100 ml soka od pomorandže
  • 100 ml ulja
  • 1 pomorandža (rendana kora)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 kašičica arome vanile
  • 200 g pšeničnog griza
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za sirup:

  • 100 ml soka od pomorandže
  • 100 g šećera
  • 50 ml vode
Griz
foto: Shutterstock

Za preliv i dekoraciju:

  • malo grčkog jogurta
  • 1-2 kašike seckanih ili mlevenih pistaća

Priprema:

Mikserom penasto umutite jaja sa šećerom. Isključite mikser i dodajte sok, jogurt, ulje, aromu vanile, so i rendanu koru pomorandže. Promešajte a zatim dodajte i griz, brašno i prašak za pecivo.

Pomorandža
foto: Shutterstock

Dobro promešajte i smesu za kolač sipajte u tepsiju dimenzije 30x20cm prethodno obložen pek papirom i ubacite u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni, po savetima recepti.com.

Pecite kolač oko 20-25 minuta, odnosno dok ne porumeni. Dok se kolač peče pripremite sirup. Sok od pomorandže, vodu i šećer stavite u šerpicu i kuvajte 10-15 minuta, odnosno dok ne postane lepljivo.

Prohlađen kolač izbockajte viljuškom i prelijte mlakim sirupom. Secite kolač na parčad i prelijte sa malo grčkog jogurta i pospite malo pistaća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs