Spoj jednostavne pripreme i domaćeg ukusa čini ovu pitu idealnom za svaku priliku – bilo da je posluženje za goste, slatkiš posle ručka ili užina uz šolju kafe ili čaja.
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 35-40 minuta
Ukupno vreme: oko 1 sat
Broj porcija: 6-8 osoba
Nivo težine: Lako
Sastojci:
Za testo:
- 500 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 180 g putera ili margarina (omekšalog)
- 2-3 kašike kisele pavlake
- Prstohvat soli
- Rendana korica 1 limuna (po želji)
Za fil:
- 800 g rendanih jabuka
- 2-3 kašike šećera (ili po ukusu)
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika griza (ili mlevenih oraha – po želji)
- Sok od pola limuna
Za posipanje:
- Prah šećer (po želji)
Priprema:
Priprema testa: U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte omekšali puter, jaje, šećer, pavlaku i koricu limuna. Zamesite mekano, glatko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna. Testo podelite na dva jednaka dela i ostavite ga da odmori u frižideru 10-15 minuta.
Priprema fila: Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte sok od limuna, šećer, cimet i griz. Sve dobro promešajte i ostavite nekoliko minuta da griz upije višak soka. Ako su jabuke veoma sočne, blago ih ocedite.
Oblikovanje i pečenje: Jedan deo testa razvucite i stavite u podmazan ili papirom obložen pleh (dimenzije otprilike 30x20 cm). Preko rasporedite ravnomerno pripremljen fil. Prekrijte drugim delom razvučenog testa. Po površini izbockajte viljuškom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
Serviranje: Kada se pita prohladi, pospite je prah šećerom i isecite na kocke ili štangle. Može se služiti topla ili hladna, uz šolju čaja, kafu ili kao desert nakon ručka.
Napomene:
- Možete dodati mlevene orahe ili suvo grožđe u fil, kao i vanilu u testo za dodatnu aromu.
- Lenja pita može da stoji nekoliko dana u zatvorenoj kutiji, a ukus joj ostaje čak i lepši sutradan.
Prijatno!