Ovo je pravi raritet turske kuhinje koji je našao ljubitelje i kod nas. U pitanju je jelo koje se zove "Imam se onesvestio" ili "Onesvešćeni imam". Reč je o punjenom patlidžanu. Ovo je posno jelo.
Osnovne informacije:
- Kuhinja: Turska, mediteranska
- Tip jela: Glavno jelo / posno jelo (može i prilog)
- Vreme pripreme: oko 30 minuta
- Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 15 min (sa pečenjem)
- Kalorije: ~ 200–250 kcal po porciji (1 punjeni patlidžan)
- Broj porcija: 4–6 (u zavisnosti od veličine patlidžana)
- Težina pripreme: Srednje zahtevno
Potrebno je za 6 osoba:
- 6 komada patlidžana
- 6 glavica luka
- 3 zelene paprike
- 7 komada paradajza
- 6 čena belog luka
- so
- suvi začin
- biber
- crvena mlevena paprika
- 1 čajna kašika paste od paradajza
- nekoliko grančica peršuna
- maslinovo ulje
Izdubljeni patlidžan napuniti filom i zapeći u rerni Foto: IGY THE COOK
Priprema:
- Zagrejemo ulje na tiganju.
- Patlidžane rebrasto očistite, a zatim ih ostavite sat vremena u hladnoj, slanoj vodi.
- Nakon sat vremena, osušite patlidžane kuhinjskim ubrusom. Pržite patlidžane u vrelom ulju sa svih strana dok ne postane zlatno braon boje.
- Prženi patlidžan stavite na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja.
Pripremite fil:
- Iseckajte crni luk i propržite ga u maslinovom ulju.
- Iseckajte beli luk pa ga dodajte crnom luku.
- Zatim dodajte sitno seckanu papriku pa još pržite na srednjoj temperaturi.
- Dodajte i oljušteni, sitno seckani paradajz pa sve ostavite da se ukrčka.Sve začine dodajte na samom kraju. Dodajte i pastu od paradajza.
- Promešajte pa dodajte i seckan, svež peršun.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
- U plehu poređati patlidžane, raseći ih po dužini i filovati napravljenim filom.
- Patlidžane pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.
Budi deo Stil zajednice.