Ovo je pravi raritet turske kuhinje koji je našao ljubitelje i kod nas. U pitanju je jelo koje se zove "Imam se onesvestio" ili "Onesvešćeni imam". Reč je o punjenom patlidžanu. Ovo je posno jelo.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Turska, mediteranska
  • Tip jela: Glavno jelo / posno jelo (može i prilog)
  • Vreme pripreme: oko 30 minuta
  • Ukupno vreme pripreme: 1 sat i 15 min (sa pečenjem)
  • Kalorije: ~ 200–250 kcal po porciji (1 punjeni patlidžan)
  • Broj porcija: 4–6 (u zavisnosti od veličine patlidžana)
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno

Potrebno je za 6 osoba:

  • 6 komada patlidžana
  • 6 glavica luka
  • 3 zelene paprike
  • 7 komada paradajza
  • 6 čena belog luka
  • so
  • suvi začin
  • biber
  • crvena mlevena paprika
  • 1 čajna kašika paste od paradajza
  • nekoliko grančica peršuna
  • maslinovo ulje
img-20210323-1530142.jpg
Izdubljeni patlidžan napuniti filom i zapeći u rerni Foto: IGY THE COOK

Priprema: 

  1. Zagrejemo ulje na tiganju.
  2. Patlidžane rebrasto očistite, a zatim ih ostavite sat vremena u hladnoj, slanoj vodi.
  3. Nakon sat vremena, osušite patlidžane kuhinjskim ubrusom. Pržite patlidžane u vrelom ulju sa svih strana dok ne postane zlatno braon boje.
  4. Prženi patlidžan stavite na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja.

Pripremite fil:

  1. Iseckajte crni luk i propržite ga u maslinovom ulju.
  2. Iseckajte beli luk pa ga dodajte crnom luku.
  3. Zatim dodajte sitno seckanu papriku pa još pržite na srednjoj temperaturi.
  4. Dodajte i oljušteni, sitno seckani paradajz pa sve ostavite da se ukrčka.Sve začine dodajte na samom kraju. Dodajte i pastu od paradajza.
  5. Promešajte pa dodajte i seckan, svež peršun.
  6. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
  7. U plehu poređati patlidžane, raseći ih po dužini i filovati napravljenim filom.
  8. Patlidžane pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.