Ovo je prava fuzija mediteranske kuhinje u modernom ruhu. U pitanju je bogata salata koja spaja zdrave proteine iz ćurećih prsa, kremastu teksturu leblebije, orašastu hrskavost i slani karakter zelenih maslina. Ovo jelo može biti glavno jelo, lagana večera ili bogat prilog.

Osnovne informacije:

Kuhinja: Mediteranska

Tip jela: Hladno jelo / glavno jelo / salata

Vreme pripreme: oko 25 minuta

Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

Kalorije: 350 kcal po porciji

Broj porcija: 4–6

Težina pripreme: Lako do srednje zahtevno

Salata
Ova salata je ukusna i zdrava, a opet toliko zasitna i raznovrsna Foto: Shutterstock

 Potrebno je za 6 osoba:

  • 400 g ćurećih prsa
  • 1 konzerva (400 g) leblebije (kuvana, isprana)
  • 100 g zelenih maslina bez koštica (iseckanih na kolutiće)
  • 70 g seckanih oraha
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 1 veza rukole ili mlade zelene salate (po želji)
  • 2 čena belog luka
  • Maslinovo ulje
  • Sok od 1 limuna
  • So
  • Biber
  • Suvi začin
  • 1 kašičica senfa (po želji)
  • Prstohvat mlevene crvene paprike
  • Grančica svežeg peršuna ili mirođije
shutterstock_2123126135.jpg
Priprema nije zahtevna i cela salata je gotova za nešto više od 30 minuta Foto: Shutterstock

  Priprema:

Zagrejemo tiganj sa malo maslinovog ulja.
Ćureća prsa operemo, posolimo, pobiberimo i pospemo mlevenom paprikom.
Pečemo ih na srednje jakoj vatri dok ne dobiju zlatnu boju sa svih strana.
Kada su gotova, ostavimo ih da se malo prohlade, pa ih isecamo na tanke trake ili kockice.

U drugom tiganju na malo maslinovog ulja propržimo sitno seckan crveni i beli luk dok ne omekšaju i zamirišu.
Dodamo leblebiju, pa propržimo još 2–3 minuta da upije ukuse.
Dodamo i orahe – samo kratko tostiramo da puste aromu.

Sklonimo sa vatre i ostavimo da se prohladi.
U velikoj činiji sjedinjavamo ćureća prsa, leblebiju sa lukom i orasima, seckane zelene masline i po želji svežu rukolu.

Pripremimo preliv: u manjoj činiji pomešamo maslinovo ulje, limunov sok, malo senfa, so, biber i sitno seckan peršun. Prelijemo preko salate i sve lagano promešamo.

Serviranje: Salata se može služiti odmah ili nakon što odstoji u frižideru 15 minuta kako bi se ukusi sjedinili. Odlično ide uz krišku integralnog hleba.

Prijatno!