Miris toplih jabuka i cimeta uvek donosi osećaj zimske idile i topline doma, a ova posna lenja pita još jednom potvrđuje da desert ne mora imati mlečne sastojke da bi bio mekan, mirisan i savršeno sočan.

Spolja blago hrskava, iznutra puna aromatičnog fila, idealna je za post, slave ili bilo koji dan kad poželite klasičnu, laganu i jednostavnu poslasticu.

Osnovne informacije

Vrsta jela: tradicionalni kolač
Vreme pripreme: oko 60 minuta
Težina pripreme: jednostavno

shutterstock-683137930.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci

Za testo

  • 2,5 dl kisele ili obične vode
  • 1,5 dl ulja
  • 150 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 550 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Za nadev

  • 2 kg jabuka (mereno neočišćeno)
  • 5 kašika šećera
  • 2–3 vanilin šećera
  • 1–2 kašičice cimeta
  • 20 g biljnog margarina (za posnu varijantu)
  • Za posipanje
  • Šećer u prahu

Priprema

lenja-pita.jpg
Foto: Printscreen/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

1. Priprema nadeva

Jabuke oljuštite, očistite od semena i krupno narendajte.

U šerpu stavite jabuke, šećer, vanilin šećer i margarin.

Kuvajte na srednjoj vatri uz povremeno mešanje dok ne ispari većina tečnosti koju jabuke puste.

Dodajte cimet po ukusu i ostavite nadev da se potpuno ohladi.

2. Priprema testa

U činiji pomešajte vodu, ulje, šećer, vanilin šećer i limunov sok.

Postepeno dodajte brašno pomešano sa solju i praškom za pecivo.

Zamesite glatko, meko testo.

Savet: Umotajte testo u foliju i stavite u frižider 15–20 minuta da se lakše oblikuje.

Podelite testo na dva jednaka dela.

3. Formiranje pite

profimedia0318355086.jpg
Foto: Profimedia

Prvi deo testa razvucite oklagijom u pravougaonik veličine tepsije (oko 22×32 cm).

Savet plus: Razvucite koru direktno na papiru za pečenje, pa je zajedno s papirom prebacite u tepsiju.

Rasporedite ohlađeni nadev i ravnomerno poravnajte.

Drugi deo testa rastanjite i položite preko fila.

Izbockajte površinu viljuškom kako bi para ravnomerno izlazila tokom pečenja.

4. Pečenje

Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta, dok pita blago ne porumeni po ivicama.

Napomena: Vreme i temperatura mogu varirati u zavisnosti od rerne.

5. Završetak

Ostavite kolač da se prohladi, obilno pospite šećerom u prahu, isecite na kocke i uživajte u ovoj nežnoj, aromatičnoj i potpuno posnoj piti!