Krompir je univerzalna i omiljena namirnica, savršen za brze i jeftine obroke. Ova 5 posnih recepata sigurno će vas osvojiti svojim aromama i jednostavnošću pripreme.

1. Gratinirani posni krompir

Sastojci:

  • 2 kg krompira
  • 400 ml biljnog mleka (sojino, ovseno, bademovo)
  • 2 čena belog luka
  • 50 g biljnog margarina ili ulja
  • so, biber, ruzmarin, timijan

Priprema:

Zagrejte biljno mleko, dodajte sitno seckani beli luk i začine, pa skinite sa vatre da se prohladi.

Snimak ekrana (5153).jpg
Foto: preentscreen

Ogulite krompir i isecite na tanke kolutove. Prelijte ga pripremljenim mlekom i ostavite 30-40 minuta.

U vatrostalnu posudu stavite sloj krompira, prelijte malo biljnim mlekom i pospite začinima. Ponovite dok ne potrošite sav krompir.

Pecite poklopljeno ili pokriveno folijom 50-60 minuta na 200°C. Otkrijte i pecite još 15 minuta da površina blago porumeni.

Poslužite toplo uz zelenu salatu.

2. Posni francuski krompir

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 1 crni luk
  • 1 čašica kisele sojine pavlake
  • so, biber, bosiljak
  • malo ulja za podmazivanje
Francuski krompir.jpg
Foto: Printscreen/yt

Priprema:

Krompir skuvajte u ljusci, luk iseckajte i propržite.

Oljuštite krompir i isecite ga na kolutove.

U vatrostalnoj posudi ređajte redove krompira, luka i pospite začinima.

Na kraju prelijte sa kiselo-veganskom pavlakom i pecite na 200°C oko 30 minuta dok krompir ne dobije zlatnu boju.

3. Posni kroketi od krompira

Sastojci:

  • 700 g krompira
  • 150 g brašna
  • 40 g biljnog margarina
  • so, biber, peršun
  • za pohovanje: brašno, voda, prezle
shutterstock-757782118.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Krompir skuvajte, oljuštite i izgnječite.

Dodajte margarin, brašno i začine pa umesite glatko testo.

Oblikujte kroketiće, uvaljajte ih u brašno, potom u smesu od vode i prezli.

Pržite u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Poslužite uz salatu ili povrće.

4. Njoke u paradajz sosu (posno)

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 200 g brašna
  • so

Za sos:

  1. 1 kg paradajza
  2. 3 kašike maslinovog ulja
  3. 2 čena belog luka
  4. nekoliko listova svežeg bosiljka
  5. so, biber

Priprema:

Krompir skuvajte, oljuštite i izmiksajte u pire. Dodajte brašno i so i umesite glatko testo.

Oblikujte njoke veličine oko 1 cm, utisnite viljuškom da dobiju rebrasti oblik.

Njoke kuvajte u ključaloj vodi dok ne isplivaju.

shutterstock-215912035.jpg
Foto: Shutterstock

Za sos: propržite beli luk u maslinovom ulju, dodajte paradajz, so, biber i kuvajte 10-15 minuta. Na kraju dodajte bosiljak.

Skuvane njoke ubacite u sos i dobro promešajte.

5. Posni grčki krompir

Sastojci:

  • krompir po želji
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • sok od 1 limuna
  • 1 čen belog luka (po želji)
  • so, biber, origano
shutterstock_2487555715.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

Krompir očistite i isecite na četvrtine po dužini.

Složite u posudu za pečenje namazanu uljem.

U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, so, biber i origano. Prelijte krompir tako da ga smesa pokrije do pola visine.

Pecite pokriveno 40 minuta na 210-220°C, zatim još 20-30 minuta bez poklopca. Po potrebi dolijte malo vode.