Ovaj recept potiče iz čuvenog Patinog kuvara iz tridesetih godina prošlog veka i i dalje se smatra jednim od najukusnijih načina pripreme posne sarme. Tajna njenog bogatog ukusa leži u jednostavnim sastojcima, pravilnoj pripremi fila i dodatku mlevenih oraha koji daju posebnu aromu.

Posna sarma
Sastojci:

  • 2 kg kiselog kupusa
  • 4–5 glavica crnog luka
  • 5 kašika ulja
  • 1 šolja (2 dl) pirinča
  • Aleva paprika po ukusu
  • 100 g mlevenih oraha
  • 2 kašike brašna
  • Voda (koliko je potrebno da sarme ogreznu)
  • So po ukusu
Snimak ekrana (5105).png
Foto: preentscreen youtube

Priprema:

Priprema kupusa

Očistite glavicu kiselog kupusa od korena i oštećenih listova. Pažljivo odvojite listove jedan po jedan.

Ako su listovi veliki, presecite ih na pola. Svakom listu zasecite debelu žilu kako bi se lakše savijao.

Priprema fila

Sitno iseckajte crni luk i ispržite ga na vrelom ulju dok ne omekša. Dodajte opran pirinač i kratko ga propržite zajedno s lukom. Postepeno dodajte malo vode kako pirinač ne bi zagoreo i kako bi počeo da nabubreva. Kada omekša, umešajte alevu papriku, kratko promešajte i sklonite sa šporeta.

Dodajte mlevene orahe i dobro sjedinite fil.

sarmarolat2.jpg
Foto: Printscreen Youtube - Kuhinja Valentina Mašković

Motenje sarme

Staro pravilo glasi: „jedna sarma – jedan zalogaj“. To znači da sarme treba da budu male i uredno uvijene. Na deo lista bliže peteljci stavite malu količinu fila. Savijte bočne strane ka unutra. Urolajte list čvrsto, ali ne previše stegnuto — pirinač će tokom kuvanja još nabubreti. Ponovite postupak dok ne potrošite fil i listove.

Kuvanje sarme

Ređajte sarme gusto u šerpu, po želji stavite poneki list kupusa između redova.

Nalijte vodom toliko da sarme budu blago potopljene.

Snimak ekrana (5104).png
Foto: preentscreen youtube


Pravljenje zaprške:

Na malo ulja zagrejte dve kašike brašna. Kada brašno dobije svetlo zlatnu boju, dodajte malo aleve paprike. Zapršku sipajte preko sarme. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno protresajući šerpu umesto mešanja. Posolite po ukusu i ostavite da se krčka dok kupus potpuno ne omekša.

Saveti

Sarma je najukusnija kada se kuva sporije i duže. Još je bolja sutradan kada se svi ukusi sjedine. Po želji možete dodati i malo lista lovora ili zrna bibera za dodatnu aromu.

Stil / Press Online