Mini pice su savršena grickalica za svaku priliku — rođendane, proslave ili brzu užinu. Jednostavne su za pripremu, a najlepše je to što ih možete filovati po ukusu. Tajna savršenih mini pica je u dobro naraslom testu i kratkom pečenju na visokoj temperaturi, koje im daje rumenu koricu i sočnu sredinu.

Osnovne informacije

Težina pripreme: laka
Vreme pripreme: oko 1 h
Vreme pečenja: 10–20 min
Temperatura pečenja: 200–220 °C
Porcije: 20–30 mini pica (u zavisnosti od veličine modle)
Tip jela: pecivo, slano, brzo jelo

shutterstock-450345685.jpg
Foto: Shutterstock

Sastojci

Testo

  • 10 g svežeg kvasca
  • 250 ml mlake vode ili mleka
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica brašna (za aktiviranje kvasca)
  • 500 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 60 ml ulja

Fil

  • 4 kašike paradajz sosa ili kečapa
  • Šunka, salama ili slanina (po želji)
  • Rendani kačkavalj ili mozzarella
  • Origano
  • Po želji: masline, kukuruz, kiseli krastavci

Priprema

NEPRAVILNO RAZVLACITE TESTO  stock-photo-pizza-preparazione-impasto-forno-farina-2578209027.jpg
Foto: Jose62/Shutterstock

1. Aktiviranje kvasca

U mlaku vodu ili mleko dodajte šećer, kvasac i kašičicu brašna.
Promešajte i ostavite oko 10 minuta da kvasac zapeni i aktivira se.

2. Zamesiti testo

U većoj posudi pomešajte brašno i so.
Napravite udubljenje i sipajte aktivirani kvasac i ulje.

Zamesite glatko, mekano testo.

Ako je premekano — dodajte malo brašna.
Ako je tvrdo — dodajte još malo vode ili mleka.

Pokrijte krpom i ostavite da naraste 45–60 minuta, dok ne udvostruči zapreminu.

3. Priprema sosa

Dok testo raste, pomesite paradajz sos sa origanom.
Po želji dodajte malo sitno seckanog belog luka.

shutterstock-113232064.jpg
Foto: Shutterstock

4. Oblikovanje mini pica

Naraslo testo premesite i razvucite na oko 0,5 cm debljine.
Modlom ili čašom vadite krugove i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Na svaki krug stavite kašičicu paradajz sosa.
Dodajte seckanu šunku, rendani sir i ostale sastojke po želji.

5. Pečenje

Mini pice pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200–220 °C,
oko 10–20 minuta, dok ne porumene, a sir se lepo otopi.