Zbog insulinske rezistencije ili zbog želje da se smanje slatkiši, većina pribegava pravljenju poslastica od zdravih proizvoda, što podrazumeva izbegavanje šećera. Takav slatkiš je i ovaj, čiji recept smo dobili iz Turske.

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Turska
  • Vreme pripreme: oko 20 minuta
  • Broj obroka: 10–12 pločica (zavisno od veličine)
  • Kalorije: oko 110–130 kcal po pločici (procena, varira u zavisnosti od veličine i količine čokolade)

Sastojci:

  • 20 urmi
  • 100 g oraha (1 šolja)
  • Susam
  • 120 g crne čokolade

Priprema:

  1. Urme i orahe sameljite u čoperu dok ne postanu poput finog praha.
  2. Zatim ih stavite na pult i zgnječite rukama.
  3. Podelite ih na 2 jednaka dela. Uvaljajte iz u rolnicu koju ćete uvaljati u prepečen susam.
  4. Oblikujte sredinu kao što je prikazano u videu.
  5. Zatim dodajte otopljenu čokoladu na laganoj vatri.
  6. Prelijte tahinijem. Kada se čokolada stegne, izlomite je na komade veličine 2 centimetra.