Ako volite tradicionalne deserte bogatog ukusa i mirisa, tulumbe su pravi izbor za vas, kao i za vaše goste na slavama ili drugim vrstama slavlja.
Ovaj slatki, prženi desert poreklom iz osmanske kuhinje osvojio je ceo region svojom jednostavnošću i savršenim spojem hrskavog testa i slatkog sirupa. Vruće se prelivaju sirupom, a jedu se hladne – osvežavajuće, sočne i neodoljivo slatke.
Osnovne informacije:
Vrsta jela: Desert
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme prženja: 20 minuta
Ukupno vreme: 40 minuta
Težina: Srednje zahtevno
Količina: Za 6 osoba
Kalorije: oko 250 kcal po porciji
Foto: Printscreen Youtube
Sastojci:
Za testo:
- 250 ml vode
- 100 g putera
- 200 g brašna
- 3 jajeta
- prstohvat soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kesice praška za pecivo (opciono)
Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kašika limunovog soka
Za prženje:
- ulje (za duboko prženje)
Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Sabi
Priprema:
- U šerpi zagrejte vodu, puter, so i šećer. Kad proključa, dodajte brašno i brzo mešajte varjačom dok se masa ne sjedini i ne odvoji od ivica posude.
- Ostavite testo da se prohladi oko 10 minuta, pa dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku, lepljivu masu.
- Na kraju umešajte prašak za pecivo (ako ga koristite).
- Stavite testo u poslastičarsku vrećicu sa nazubljenim nastavkom.
- U dubljoj šerpi ili fritezi zagrejte ulje. Istiskujte komade testa dužine oko 3–4 cm direktno u vrelo ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
- Vadite pržene tulumbe na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
- Priprema sirupa
- U šerpi pomešajte vodu, šećer i vanilin šećer, kuvajte 5–7 minuta.
- Na kraju dodajte limunov sok i ostavite sirup da se potpuno ohladi.
Posluživanje
- Dok su tulumbe još vruće, prelijte ih hladnim sirupom i ostavite da dobro upiju.
Služe se hladne, kada se sirup lepo upije i desert postane sočan i sjajan.
Saveti
- Ne sipajte hladan sirup preko hladnih tulumbi – kontrast temperature je važan za pravu teksturu.
- Po želji, možete dodati i malo ruma ili korice limuna u sirup za dodatnu aromu.
- Tulumbe se najbolje čuvaju u frižideru i mogu stajati do 3 dana.
Foto: Shutterstock
Prijatno!
Budi deo Stil zajednice.
