Ako volite tradicionalne deserte bogatog ukusa i mirisa, tulumbe su pravi izbor za vas, kao i za vaše goste na slavama ili drugim vrstama slavlja.

Ovaj slatki, prženi desert poreklom iz osmanske kuhinje osvojio je ceo region svojom jednostavnošću i savršenim spojem hrskavog testa i slatkog sirupa. Vruće se prelivaju sirupom, a jedu se hladne – osvežavajuće, sočne i neodoljivo slatke.

Osnovne informacije:

Vrsta jela: Desert
Vreme pripreme: 20 minuta
Vreme prženja: 20 minuta
Ukupno vreme: 40 minuta
Težina: Srednje zahtevno
Količina: Za 6 osoba
Kalorije: oko 250 kcal po porciji

tulumbe.jpg
Foto: Printscreen Youtube

Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml vode
  • 100 g putera
  • 200 g brašna
  • 3 jajeta
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kesice praška za pecivo (opciono)

Za sirup:

  • 400 g šećera
  • 250 ml vode
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašika limunovog soka

Za prženje:

  • ulje (za duboko prženje)
screenshot-3.jpg
Foto: Printscreen Youtube / Kuhinja Sabi

Priprema:

  1. U šerpi zagrejte vodu, puter, so i šećer. Kad proključa, dodajte brašno i brzo mešajte varjačom dok se masa ne sjedini i ne odvoji od ivica posude.
  2. Ostavite testo da se prohladi oko 10 minuta, pa dodajte jedno po jedno jaje, neprestano mešajući dok ne dobijete glatku, lepljivu masu.
  3. Na kraju umešajte prašak za pecivo (ako ga koristite).
  4. Stavite testo u poslastičarsku vrećicu sa nazubljenim nastavkom.
  5. U dubljoj šerpi ili fritezi zagrejte ulje. Istiskujte komade testa dužine oko 3–4 cm direktno u vrelo ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
  6. Vadite pržene tulumbe na papirni ubrus da se ocede od viška ulja.
  7. Priprema sirupa
  8. U šerpi pomešajte vodu, šećer i vanilin šećer, kuvajte 5–7 minuta.
  9. Na kraju dodajte limunov sok i ostavite sirup da se potpuno ohladi.

Posluživanje

  • Dok su tulumbe još vruće, prelijte ih hladnim sirupom i ostavite da dobro upiju.
    Služe se hladne, kada se sirup lepo upije i desert postane sočan i sjajan.

Saveti

  • Ne sipajte hladan sirup preko hladnih tulumbi – kontrast temperature je važan za pravu teksturu.
  • Po želji, možete dodati i malo ruma ili korice limuna u sirup za dodatnu aromu.
  • Tulumbe se najbolje čuvaju u frižideru i mogu stajati do 3 dana.
tulumbe.jpg
Foto: Shutterstock

Prijatno!