Ako volite miris svežeg testa i ukuse Mediterana, ove pogačice će vas oduševiti. Kombinacija feta sira i maslina daje im savršen balans slanog i punog ukusa, dok puter čini testo mekim iznutra i hrskavim spolja. Idealne su za doručak, laganu večeru ili kao ukusna užina uz jogurt ili vino

Osnovne informacije

Kuhinja: Mediteranska / Intternacionalna

Vrsta jela: Doručak / Večera / Užina

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme pečenja: 20 minuta

Ukupno vreme: 35 minmuta

Težina: srednje zahtevno

Količina: za 4 osobe

Kalorije: 150 kcal

feta-sir.jpg
Foto: Thinkstock

  Sastojci:

Za testo:

  • 1 jaje 
  • 300 g feta sira
  • 259 g putera
  • 100 g maslina
  • 500 g brašno
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika majoneza
  • susam

Priprema:

2262105-99999999999999999999999999999999999-ls.jpg
Foto: Printscreen Youtube/Kristalni Recepti

  U dubljoj posudi sjedinite brašno, so i prašak za pecivo. Zatim dodajte jaje, izmrvljeni sir, rendani ili sitno iseckani puter i sitno seckane masline. Dobro umeite sve sastojke rukama.

Mesite testo nekoliko minuta, 7 / 8, dok ne postane glatko.

Na radnoj površini razvucite testo oklagijom debline 1,5 cm i isecite pogačice čašom ukoliko želite da budu okrugle ili kalupom ukoliko želite neki određeni oblik.

Preostalo testo ponovo premesite pa ponavljajte postupak dok ne potrošite svo testo.

Obložite pleh za pečenje pek papirom pa poređajte pogačice i premažite smesom koju ste prethodno napravili u posebnoj posudi sjedinjujući žumance i majonez. 

Nakon toga pospite susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta na 190 stepeni.

domacepogacice.jpg
Foto: Bakina kuhinja

Saveti

  • Po želji možete dodati i malo origana ili sitno seckanog bosiljka za dodatni mediteranski miris.
  • Odlično se slažu uz jogurt, masline ili domaći ajvar.

Prijatno!