Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g sitnih čvaraka ili običnih samlevenih ili duvan čvaraka
- 1 jaje
- 1/2 kocke kvasca
- 1 kašičica šećera
- 250 ml mleka
- 100 g masti
- 1 kašičica soli
- malo bibera
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašičica mleka
Priprema:
1. Od 250 ml pripremljenog mleka odvojiti malo, ugrejati i razmutiti kvasac uz dodatak jedne kašičice šećera. Ostaviti da zapeni i da počne da raste.
2. U vanglu sipati brašno, so, malo bibera, razmućen kvasac, ostatak mleka, jaje i mast. Sve izmešati, najpre varjačom a zatim i rukom. Dobiće se čvrsto i masno testo koje se lepo mesii i ne lepi se za ruke. Umešati čvarke i mesiti još malo. Pokriti vanglu plasičnom folijom i ostaviti testo da malo odmori, oko 15 minuta.
3. Uključiti rernu na 200°C. Testo razvaljati na oko 2 cm debljine i okruglom modlom vaditi pogačice prečnika oko 5 cm. Žumance razmutiti sa mlekom, pa četkicom premazati površinu svake pogačice.
4. Peći 25-30 minuta na 200°C, dok se ne oseti intenzivan miris, a boja gornje korice postane zlatno braon.
Prijatno!