Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g sitnih čvaraka ili običnih samlevenih ili duvan čvaraka
  • 1 jaje
  • 1/2 kocke kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml mleka
  • 100 g masti
  • 1 kašičica soli
  • malo bibera

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašičica mleka

Priprema:

1. Od 250 ml pripremljenog mleka odvojiti malo, ugrejati i razmutiti kvasac uz dodatak jedne kašičice šećera. Ostaviti da zapeni i da počne da raste.

2. U vanglu sipati brašno, so, malo bibera, razmućen kvasac, ostatak mleka, jaje i mast. Sve izmešati, najpre varjačom a zatim i rukom. Dobiće se čvrsto i masno testo koje se lepo mesii i ne lepi se za ruke. Umešati čvarke i mesiti još malo. Pokriti vanglu plasičnom folijom i ostaviti testo da malo odmori, oko 15 minuta.

3. Uključiti rernu na 200°C. Testo razvaljati na oko 2 cm debljine i okruglom modlom vaditi pogačice prečnika oko 5 cm. Žumance razmutiti sa mlekom, pa četkicom premazati površinu svake pogačice.

 4. Peći 25-30 minuta na 200°C, dok se ne oseti intenzivan miris, a boja gornje korice postane zlatno braon.

Prijatno!