Sastojci:
Za starter testo:
- 45 g integralnog brašna
- 45 g višenamenskog brašna
- 10 g svežeg kvasca
- 60 ml mleka
- 60 ml vode
Za glavno testo:
- 340 g brašna
- 160 g integralnog brašna
- 90 g šećera
- 80 ml mleka
- 80 ml vode
- 50 g meda
- 2 jajeta
- 1/2 kašike soli
- 110 g putera
Za premazivanje:
- Puter
- Umućeno jaje
Za dekoraciju:
Med
Priprema:
U činiji pomešajte sastojke za starter testo. Promešajte špatulom, pokrijte providnom folijom i ostavite da stoji 1 sat na sobnoj temperaturi. Nakon što je starter nadošao, dodajte preostalo brašno, šećer, mleko, vodu i med. Promešajte, zatim dodajte jaja jedno po jedno i nastavite da mešate. Dodajte so i omekšali puter, pa mešajte dok testo ne upije sav puter. Prebacite na radnu površinu i kratko mesite preklapanjem.
Vratite testo u činiju, pokrijte i ostavite da naraste 2 sata, dok se ne udvostruči. Istresite vazduh iz testa, podelite na dve polovine, razvaljajte ih i premažite puterom. Isecite trouglove i urolajte u oblik kroasana.
Poređajte kroasane na pleh sa papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da narastu još 1 sat. Premažite ih jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Dok su još topli, premažite ih medom i poslužite.
Stil / Stvar ukusa