Sastojci:

Za starter testo:

  • 45 g integralnog brašna
  • 45 g višenamenskog brašna
  • 10 g svežeg kvasca
  • 60 ml mleka
  • 60 ml vode

bolesti-srca--stockphotowomanhandholdingglassjarofhoney735747022.jpg
Foto: Shutterstock

  Za glavno testo:

  • 340 g brašna
  • 160 g integralnog brašna
  • 90 g šećera
  • 80 ml mleka
  • 80 ml vode
  • 50 g meda
  • 2 jajeta
  • 1/2 kašike soli
  • 110 g putera

Za premazivanje:

  • Puter
  • Umućeno jaje

Za dekoraciju:

Med

shutterstock-774765586.jpg
Foto: Shutterstock

  Priprema:

U činiji pomešajte sastojke za starter testo. Promešajte špatulom, pokrijte providnom folijom i ostavite da stoji 1 sat na sobnoj temperaturi. Nakon što je starter nadošao, dodajte preostalo brašno, šećer, mleko, vodu i med. Promešajte, zatim dodajte jaja jedno po jedno i nastavite da mešate. Dodajte so i omekšali puter, pa mešajte dok testo ne upije sav puter. Prebacite na radnu površinu i kratko mesite preklapanjem.

Vratite testo u činiju, pokrijte i ostavite da naraste 2 sata, dok se ne udvostruči. Istresite vazduh iz testa, podelite na dve polovine, razvaljajte ih i premažite puterom. Isecite trouglove i urolajte u oblik kroasana.

Poređajte kroasane na pleh sa papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da narastu još 1 sat. Premažite ih jajetom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Dok su još topli, premažite ih medom i poslužite.

Stil / Stvar ukusa