Sastojci:

* 500 g svežih jagoda
* 2 jajeta
* 180-200 g šećera (po ukusu i slatkoći jagoda)
* 2 vanilin šećera
* 240 g jogurta
* 120 ml ulja
* 250 g brašna
* 2 kašičice praška za pecivo
* prstohvat soli

stockphotohotanddeliciousstrawberrycakewithfreshfruitsandsugarhomemadespongecake2159123841.jpg
Foto: Shutterstock

 1. Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodajte ulje i jogurt, pa kratko izmiksajte. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Suve sastojke dodajte u smesu s jajima i lagano izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.

2. Polovinu smese sipajte u kalup (23 x 20 cm), obložen papirom za pečenje. Na to složite polovinu isečenih jagoda. Prelijte ostatak smese i opet složite preostale jagode po vrhu.

3. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni 35-40 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

4. Ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.

5. Savet: Kolač možete praviti i s drugim voćem (borovnice, maline, kajsije...).