Bugarski sataraš je sličan tradicionalnom balkanskom satarašu, ali ima nekoliko karakterističnih razlika – najčešće se priprema s više paradajza, paprike i često uz dodatak jaja, sira ili čak mesa.

Sastojci:

  • 300–400 g mlevenog mesa (najčešće mešano: junetina i svinjetina, ali može i piletina)
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 paprike (raznih boja za ukus i boju)
  • 2–3 zrela paradajza (ili 1 čaša pasiranog paradajza)
  • 2 jaja (opciono)
  • 100 g belog sira (opciono, za kremast ukus)
  • So, biber, suvi biljni začin
  • Ulje
  • Peršun ili sveži bosiljak za dekoraciju
przanija.jpg
Foto: Printscreen/youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

  Priprema:

Priprema mesa:

  • U dubljem tiganju ili šerpi zagrejte malo ulja.
  • Dodajte sitno seckan luk i pržite dok ne postane staklast.
  • Ubacite mleveno meso i pržite ga uz mešanje dok ne promeni boju i ne počne da se prži (oko 10 minuta). Posolite, pobiberite i dodajte po želji malo suvog začina.

Dodavanje povrća:

Dodajte seckane paprike i dinstajte dok ne omekšaju (10 minuta).

Potom dodajte oguljeni i seckani paradajz ili pasirani paradajz. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se sve lepo ne sjedini i višak tečnosti ne ispari (još 10–15 minuta).

Jaja i sir (opciono):

Ako želiš dodatnu punoću jela, umuti 2 jaja i dodaj ih u smesu. Mešaj dok se jaja ne stegnu. Pred kraj dodaj izmrvljen sir za blagu kremastost i dodatni ukus.

Finalno začinjavanje:

Po ukusu dodatno posoli i pobiberi. Umesto peršuna, možeš dodati i sveži bosiljak za osvežavajuću notu.

00:53
NE PROPUSTITE SPECIJALITETE PORODICE BOJIČIĆ! Novi zanimljivi recepti i odlična atmosfera u najpoznatijoj kuhinji Izvor: Promo