Sastojci za ćufte:

  • 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka (sitno seckana ili rendana)
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • 1 čen belog luka (izgnječen)
  • So i biber po ukusu
  • Malo peršuna (sitno seckan, po želji)
  • Ulje za prženje

Sastojci za beli sos:

  • 30 g putera (oko 2 kašike)
  • 1 kašika brašna
  • 400 ml mleka (ili 200 ml mleka + 200 ml pavlake za kuvanje)
  • So i beli biber po ukusu
  • Prstohvat muskatnog oraščića (opciono)

Priprema:

U činiji pomešajte mleveno meso, luk, jaje, prezle, beli luk, začine i peršun. Dobro sjedinite i ostavite da odstoji 10–15 minuta Oblikujte manje kuglice (ćuftice). Pržite ih na ulju sa svih strana dok ne porumene ili kratko propržite pa nastavite kuvanje u sosu (zdravija varijanta).

Beli sos:

U šerpi istopite puter. Dodajte brašno i brzo mešajte (napravite svetlu zapršku). Postepeno dodajte mleko (ili mleko + pavlaku), neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Posolite, pobiberite i dodajte malo muskatnog oraščića ako volite.

Kada je sos gotov, ubacite ćuftice u njega.

Poklopite i kuvajte sve zajedno još 10–15 minuta na laganoj vatri da se ukusi prožmu.

00:26
Brzi čokoladni kolač Izvor: instagram/fitwafflekitchen