Mislim da mnogi ljudi znaju da se džigerica može potopiti u mleko, što je najčešći metod. Možete ga i potopiti u kefir, surutku ili fermentisano pečeno mleko, ali će tada jetra uz sočnost dobiti i kiselost.
Ova metoda je dobra na svoj način, međutim postoji još jedna proverena metoda kada u frižideru nema mlečnih proizvoda.
Potrebno je da isečete džigericu na porcije, a pre prženja, džigericu morate posuti sodom i ostaviti sat vremena, zatim isprati hladnom vodom i možete pržiti. Soda će učiniti jetru poroznom, zbog čega će biti mekana, sočna, prozračna i topiće se u ustima. Soda će takođe ukloniti miris jetre, koji se mnogim ljudima ne sviđa.
Ako nema vremena za čekanje, ali treba da počnete sa kuvanjem, onda koristim ovu metodu:
isečem jetru na porcije i prelijem je ključalom vodom, ostavim 2-3 minuta i ocedim vodu. Ovo će zapečatiti sokove u komadima jetre i sprečiti njihovo curenje tokom prženja.
Možete početi sa kuvanjem.
Postoji nekoliko tajni za pripremu meke i nežne džigerice, koje zavise od vrste džigerice (svinjetina, govedina, piletina) i željenog rezultata. Evo nekih ključnih tačaka:
Izbor jetre:
Sveža jetra je ključ uspeha. Obratite pažnju na boju (treba da bude ružičasto-bež) i miris (ne sme biti oštar ili neprijatan).
Svinjska džigerica je obično žilavija od goveđe ili pileće džigerice, pa je potrebno duže i pažljivije kuvanje.
Priprema jetre:
Ako je džigerica kupljena ohlađena, ostavite je u frižideru nekoliko sati ili čak preko noći kako bi se ravnomernije ohladila.
Temeljno isperite jetru pod tekućom vodom, uklonite sve filmove i vene.
Isecite džigericu na komade željene veličine i debljine. Za mekši rezultat, džigerica se može lagano izgnječiti, ali samo ako recept to zahteva; Previše mućenja može pokvariti ukus i teksturu.
- Mariniranje (opciono): Za meke i sočne rezultate, džigerica se može marinirati 30 minuta do 2 sata u mešavini limunovog soka, pavlake, belog vina i začina (npr. beli luk, crni luk, origano, timijan). Zavisi od recepta.
- Ne prekuvajte: Džigerica se kuva veoma brzo, važno je da je ne prekuvati na vatri, inače će biti žilava i suva.
- Ispravna temperatura: Džigerica se kuva dok blago ne porumeni. Temperatura treba da bude umereno visoka.
- Uticaj masti: Prilikom prženja, dinstanja ili pečenja, važno je koristiti malu količinu masti.
- Pečenje: Pečenje džigerice u rerni je jedan od načina da se dobije nežan i sočen rezultat.
- Dinstanje: Dinstanje vam omogućava da jetra bude nežnija i sočnija dodavanjem sočnih sastojaka u sos.
Imajte na umu da je svaki recept individualan i dati saveti su opšte prirode.