Sastojci:
- 600 ml vode
- 1 kašika šećera
- 40 gr svežeg ili 10 gr suvog kvasca
- 50 ml ulja
- 1 – 2 kašike soli ( zavisno da li pravite slatke ili slane kroasane )
- 375 margarina ili maslaca
- 1 kg mekog brašna
- jaje za premazivanje ( opciono )
Foto: Shutterstock
Priprema:
- Prvo stavimo margarin ili maslac u zamrzivač. Nije potrebno da to radite mnogo ranije.
- U posudu za mešenje sipati toplu vodu.
- Dodati šećer, kvasac i jednu kašiku brašna i sve žicom promešati.
- Dodati brašna odokativno pa opet izmešati varjačom ili rukom.
- Dodati zatim so, pola mere ulje i još brašna.
- So odredite sami, zavisno da li pravite slatke ili slane kroasane. Jedna kašika je dovoljna za slatke, neće testo biti slano, ali se mora dodati kako ne bi bilo bljutavo i bezukusno. Za slane povećajte količinu.
- Opet sve mešamo varjačom ili rukom i postepeno dodajemo brašno sve dok testo ne postane tvrdje i može da se mesi.
- Kada umesimo testo stavimo ga na radnu površinu i prelijemo ostatkom ulja.
- Mesimo sve dok se ulje potpuno ne ugradi u testo.
- Pospemo brašno po stolu, pa testo delimo na 16 delova.
- Svaki deo oblikujemo u lopticu, prekrijemo krpom i ostavimo 30 minuta da odstoji.
- Posle 30 minuta svaku lopticu uz pomoć oklagije i malo brašna razvučemo na prečnik otprilike 20cm.
- Odaberemo dva najveća komada testa i te krugove odvojimo.
- Ne morate mnogo da vodite računa da je svaki krug precizan jer će te ga posle rukom oblikovati.
- Prvo stavimo jedan od većih krugova dole, pa narendamo maslac. Stavimo preko drugi krug testa i njega rukom razvučemo po rubovima testa ispod. Rukom odgore sve zalepimo.
- Ponavljamo postupak sve do poslednjeg dela testa. Odgore stavljamo ono drugo veće testo koje ste odabrali i sve opet rukom istiskamo.
- Primetićet ekako slažete i stiskate tako se krugovi šire i prečnik je sve veći.
- Pospemo brašnom ispod i oko naslaganog testa i polako oklagijom razvlačimo prvo stiskajući sredinu pa ostale delove.
- Pred kraj okrenemo testo, još dodatno razvučemo i sečemo na više ili manje delova. Puniti po želji.
- Uviti kroasane i poslagati u obložen pleh.
- Pokriti krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta.
- Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni, pa krosane premazati umućenim jajetom.
- Peći 25 minuta ili do željene boje.
- Prohladiti ili ne.
- Prijatno!
Budi deo Stil zajednice.