Bele pihtije sa jogurtom spadaju u tradicionalna slavska predjela koja daju svečanu notu svakoj trpezi i koja se uvek rado prave u domaćinstvima, naročito kada želimo nešto lagano, sveže i osvežavajuće. Iako jednostavne, ovakve pihtije oduševljavaju svojom nežnom teksturom, kremastim ukusom i bogatstvom šarenih sastojaka koji daju i izgled i aromu.

Priprema nije zahtevna, a rezultat je elegantno hladno predjelo koje se savršeno uklapa uz svečane trpeze i porodična okupljanja.

Osnovne informacije

Težina pripreme: laka
Vreme pripreme: oko 30 min
Vreme hlađenja: minimum 6–8 h (najbolje preko noći)
Porcije: 6–8
Tip jela: hladno predjelo, tradicionalno

Pihtije
Foto: Printscreen Youtube

Sastojci

Osnova

  • Jogurt
  • Majonez
  • So
  • Želatin

Dodatak

  • Šargarepa (obarena i isečena na kockice)
  • Kuvana jaja (oljuštena i isečena na kockice ili kolutiće)
  • Šunka (isečena na kockice)
  • Kiseli krastavci (isečeni na kockice ili izrendani)

Priprema

Bele pihtije.png
Foto: Printscreen Youtube

1. Priprema sastojaka

Obarite šargarepu i jaja, pa ih ohladite i isecite na kockice ili kolutiće.
Isecite šunku na kockice.
Kisele krastavce isecite ili izrendajte na krupno.
Sastojke ostavite u zasebnim posudama dok pripremate osnovu.

2. Priprema želatina

U malo hladne vode ostavite želatin da nabubri.
Zatim ga pažljivo otopite – ili u mikrotalasnoj, ili na laganoj vatri, vodeći računa da ne provri.

3. Priprema jogurt-smeše

U drugoj posudi sjedinite jogurt, majonez i so.
Lagano zagrevajte dok se smesa ne ugreje, ali nikako ne sme da provri.
Dodajte otopljeni želatin u tankom mlazu, sve vreme mešajući, dok masa ne postane potpuno ujednačena.

4. Spajanje sastojaka

U pripremljenu jogurt-smesu dodajte šargarepu, jaja, šunku i krastavce.
Sve dobro izmešajte varjačom ili kratko mikserom na najmanjoj brzini, da se sastojci ravnomerno rasporede.

Bele pihtije 1.png
Foto: Printscreen Youtube

5. Hlađenje i stezanje

Smesu sipajte u kalup obložen folijom (radi lakšeg vađenja).
Poravnajte površinu, pokrijte folijom i ostavite u frižideru da se stegne preko noći.

6. Serviranje

Kada se pihtije potpuno stegnu, izvadite ih iz kalupa, pažljivo odvojite foliju i isečite na kocke ili trouglove.
Poslužite dobro rashlađeno.