Slani rolat je jedan od onih recepata koji uvek donesu „wow“ efekat na trpezi — bilo da je slava, rođendan, praznik ili elegantna večera. Njihova prednost je u tome što lepo izgledaju, brzo se spremaju i nude nebrojeno mnogo mogućnosti za kombinovanje ukusa i tekstura. Od bogatih mesnih i kremastih filova, preko laganih mediteranskih nota, do modernih posnih i vege varijanti, ovi rolat–zalogaji savršeno spajaju praktičnost i kulinarsku kreativnost.

Donosimo vam u nastavku recepte za 10 različitih slanih rolata:

1. Carski rolat

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Balkanska
  • Vreme: 20 min + hlađenje
  • Težina: Lako
  • Kalorije: ~280 kcal po kriški
  • Parčića: 12

Sastojci:

  • 300 g tanko sečene pršute
  • 300 g krem sira
  • 150 g kačkavalja narendanog
  • 1 crvena paprika (pečena)
  • 1 kašika majoneza
  • Biber

Priprema:

  1. Na foliju poređati pršutu tako da se malo preklapa.
  2. Umutiti krem sir, kačkavalj i majonez.
  3. Preko pršute naneti fil i poređati trake pečene paprike.
  4. Zarolati čvrsto, uviti u foliju i ohladiti 2 h.
  5. Seći tanke dekorativne rolnice.
slani-rolat-sa-sunkom-i-kackavaljem.jpg
Foto: Profimedia

2. Suncokret sa tunjevinom i kukuruzom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Mediteranska
  • Vreme: 25 min
  • Težina: Lako
  • Kalorije: ~230
  • Parčića: 12

Sastojci:

  • 6 tortilja (velike)
  • 2 konzerve tunjevine
  • 200 g krem sira
  • 150 g kukuruza
  • 1 kašika limunovog soka
  • Malo mirođije

Priprema:

  1. Tunjevinu ocediti i izmešati s krem sirom, limunom i kukuruzom.
  2. Svaku tortilju premazati, urolati i uviti u foliju.
  3. Ostaviti minimum 1 sat u frižideru.
  4. Seći rolnice veličine zalogaja.
slani-rolati (1).jpg
Foto: Shuitterstock

3. Zeleni zalogaj sa spanaćem i sirom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Internacionalna
  • Vreme: 40 min
  • Težina: Srednje
  • Kalorije: ~210
  • Parčića: 14

Sastojci:

Kora:

  • 300 g spanaća (blanširanog)
  • 4 jaja
  • 4 kašike brašna
  • So i biber

Fil:

  • 300 g krem sira
  • 200 g feta sira
  • 3 kašike pavlake

Priprema:

  1. Pomešati spanać, jaja i brašno, izliti u pleh i peći 15 min.
  2. Na toplo uviti koru u rolat da se oblikuje.
  3. Kada se ohladi, premazati filom i ponovo urolati.
  4. Ostaviti u frižideru 2 h.

4. Ruska zakuska 

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Istočnoevropska
  • Vreme: 30 min
  • Težina: Lako
  • Kalorije: ~250
  • Parčića: 12

Sastojci:

  • 6 kuvanih jaja
  • 200 g šunke
  • 200 g krem sira
  • 2 kisela krastavca
  • 1 kašika majoneza

Priprema:

  1. Jaja izgnječiti, dodati krem sir, majonez i sitno sečenu šunku.
  2. Na foliju rasporediti fil u pravougaonik i staviti štapiće kiselog krastavca.
  3. Zarolati i ostaviti da se stegne.
  4. Seći u debele kriške.
slani-rolati (1).png
Foto: Shuitterstock

5. Piletina sa susamom i pavlakom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Moderno domaća
  • Vreme: 45 min
  • Težina: Srednje
  • Kalorije: ~300
  • Parčića: 10

Sastojci:

Kora:

  • 500 g mlevene piletine
  • So, biber, beli luk
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli

Fil:

  • 200 g kisele pavlake
  • 100 g kačkavalja
  • 2 kašike susama

Priprema:

  1. Od piletine formirati tanku koru i peći 20 min.
  2. Ohladiti pa premazati pavlakom i posuti sirom i susamom.
  3. Čvrsto urolati i vratiti još 5 min u rernu da se poveže.
  4. Seći toplo ili hladno.

6. Slavska kapija sa suvim vratom i ajvarom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Balkanska
  • Vreme: 20 min
  • Težina: Lako
  • Kalorije: ~260
  • Parčića: 12

Sastojci:

  • 8 listova tost hleba
  • 150 g ajvara
  • 200 g suvog vrata
  • 150 g krem sira

Priprema:

  1. Tost hleb stanjiti oklagijom.
  2. Premazati krem sirom, pa ajvarom i rasporediti meso.
  3. Urolati uz pomoć folije.
  4. Hladiti 1 h, seći ukoso.
rolat.jpg
Foto: Printscreen Youtube

7. Cvekla rolat (posno ili mrsno)

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Moderna, posna/vege
  • Vreme: 35 min
  • Težina: Lako
  • Kalorije: ~180
  • Parčića: 12

Sastojci:

  • 300 g rendane kuvane cvekle
  • 200 g krem sira (ili posnog biljnog)
  • 2 kašike hrena
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 kašike oraha

Priprema:

  1. Cveklu ocediti od viška tečnosti.
  2. Pomešati krem sir, hren, limun i orahe.
  3. Na foliju rasporediti cveklu, premazati fil i urolati.
  4. Dobro ohladiti pre sečenja.

8. Gurman mix sa pečenim mesom i sirom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Tradicionalna
  • Vreme: 45 min
  • Težina: Srednje
  • Kalorije: ~330
  • Parčića: 10

Sastojci:

  • 400 g pečene svinjetine ili pilećeg pečenja
  • 200 g kačkavalja
  • 100 ml pavlake
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika majoneza

Priprema:

  1. Meso iseckati sitno i pomešati sa pavlakom, senfom i majonezom.
  2. Kačkavalj izrendati i posuti po filu.
  3. Formirati rolat pomoću folije.
  4. Ostaviti da odstoji 2 h.
slani-rolati (7).jpg
Ilustracija Foto: Shuitterstock

9. Tortilja fiesta 

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Tex-Mex
  • Vreme: 15 min
  • Težina: Lako
  • Kalorije: ~240
  • Parčića: 14

Sastojci:

  • 4 tortilje
  • 200 g kuvane iseckane piletine
  • 150 g krem sira
  • 1 paprika
  • 1 krastavac
  • 1 kašičica senfa

Priprema:

  1. Pomešati piletinu, krem sir, senf i povrće.
  2. Premazati tortilje, urolati i seći.
  3. Servirati ohlađeno.

10. Italijanski mozaik sa pestom i sirom

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Italijanska
  • Vreme: 20 min
  • Težina: Lako
  • Kalorije: ~220
  • Parčića: 12

Sastojci:

  • 200 g krem sira
  • 2 kašike zelenog pesta
  • 100 g parmezana
  • 100 g cherry paradajza
  • 6 tortilja

Priprema:

  1. Umutiti krem sir sa pestom i parmezanom.
  2. Paradajz iseckati.
  3. Premazati tortilje, dodati paradajz i zarolati.
  4. Ohladiti i seći na rolnice.