Ruska torta je klasik slavske trpeze i omiljena poslastica u Srbiji, naročito za praznike i svečane prilike poput Mitrovdana. Poznata po bogatom ukusu, kombinaciji oraha, čokolade, suvog voća i ruma, ova torta je pravi izazov za ljubitelje slatkiša koji žele impresivan desert, ali je i veoma nagrađujuća – svaki zalogaj nosi intenzivan, aromatičan užitak.
Osnovne informacije:
- Količina: za 12-15 parčića
- Priprema: 1h
- Pečenje: 15-20 minuta po koru
- Hlađenje i slaganje: 4-6 sati (najbolje preko noći)
- Težina: srednje zahtevna
Sastojci:
Za kore:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 150 g mlevenih oraha (ili lešnika)
- 50 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Za fil:
- 250 g maslaca ili margarina
- 150 g šećera u prahu
- 3 kašike mleka
- 2 kašike kakao praha
- 2 kašike ruma (po želji)
- 100 g seckanih oraha
- 100 g suvog grožđa ili sušenih šljiva (po želji)
Za dekoraciju:
- 50 g čokolade za kuvanje
- 50 g mlevenih oraha
Priprema:
1. Priprema kora
Uključite rernu na 180°C.
Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobiju čvrst šam.
Žumanca umutite sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta.
Pažljivo spojite belanca i žumanca, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Lagano promešajte špatulom da smesa ostane vazdušasta.
Kalup obložite papirom za pečenje i pecite kore pojedinačno ili sve u jednom komadu pa seći kasnije – oko 15-20 minuta. Kore treba da budu blago zlatne boje.
Ostavite kore da se potpuno ohlade.
2. Priprema fila
Maslac ili margarin umutite sa šećerom u prahu dok ne postane kremast.
Dodajte kakao, mleko i rum, mutite dok se sve lepo ne sjedini.
Na kraju dodajte seckane orahe i suvo voće, lagano promešajte.
3. Slaganje torte
Prvu koru stavite na tacnu, premažite sa 1/4 fila.
Nastavite da slažete kore i fil dok ne potrošite sve. Završite filom na vrhu i stranama torte.
Otopite čokoladu i prelijte tortu. Pospite mlevenim orasima.
4. Hlađenje
Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, najbolje preko noći, da se fil stegne i ukusi prožmu.
Dodatni saveti:
Za bogatiji ukus možete dodati malo narendane narandžine kore u fil.
Suvo voće možete prethodno natopiti u rumu ili soku od narandže.