Ruska torta je klasik slavske trpeze i omiljena poslastica u Srbiji, naročito za praznike i svečane prilike poput Mitrovdana. Poznata po bogatom ukusu, kombinaciji oraha, čokolade, suvog voća i ruma, ova torta je pravi izazov za ljubitelje slatkiša koji žele impresivan desert, ali je i veoma nagrađujuća – svaki zalogaj nosi intenzivan, aromatičan užitak.

Osnovne informacije:

  • Količina: za 12-15 parčića
  • Priprema: 1h
  • Pečenje: 15-20 minuta po koru
  • Hlađenje i slaganje: 4-6 sati (najbolje preko noći)
  • Težina: srednje zahtevna

Sastojci:

Za kore:

  • 6 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g mlevenih oraha (ili lešnika)
  • 50 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 250 g maslaca ili margarina
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 kašike mleka
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike ruma (po želji)
  • 100 g seckanih oraha
  • 100 g suvog grožđa ili sušenih šljiva (po želji)

Za dekoraciju:

  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g mlevenih oraha
Ruska-torta1.png
Ruska torta sa rumom Foto: Printscreen Youtube

Priprema:

1. Priprema kora

Uključite rernu na 180°C.

Odvojite belanca od žumanaca. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobiju čvrst šam.

Žumanca umutite sa šećerom dok ne postanu svetla i penasta.

Pažljivo spojite belanca i žumanca, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe. Lagano promešajte špatulom da smesa ostane vazdušasta.

shutterstock-371087744.jpg
Foto: Shutterstock

Kalup obložite papirom za pečenje i pecite kore pojedinačno ili sve u jednom komadu pa seći kasnije – oko 15-20 minuta. Kore treba da budu blago zlatne boje.

Ostavite kore da se potpuno ohlade.

2. Priprema fila

Maslac ili margarin umutite sa šećerom u prahu dok ne postane kremast.

Dodajte kakao, mleko i rum, mutite dok se sve lepo ne sjedini.

Na kraju dodajte seckane orahe i suvo voće, lagano promešajte.

3. Slaganje torte

Prvu koru stavite na tacnu, premažite sa 1/4 fila.

Nastavite da slažete kore i fil dok ne potrošite sve. Završite filom na vrhu i stranama torte.

Otopite čokoladu i prelijte tortu. Pospite mlevenim orasima.

4. Hlađenje

Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, najbolje preko noći, da se fil stegne i ukusi prožmu.

Dodatni saveti:

Za bogatiji ukus možete dodati malo narendane narandžine kore u fil.

Suvo voće možete prethodno natopiti u rumu ili soku od narandže.